Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Raadhuisplein te Wervershoof is een in Euville marbrier uitgevoerde gedenksteen met in reliëf een vrouwenfiguur. In haar handen houdt de vrouw een palmtak en een brandende lamp. Boven de vrouw is in reliëf het wapen van Wervershoof afgebeeld. De gedenksteen is 2 meter 10 hoog, 1 meter 20 breed en 45 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

‘VOOR GOD EN VADERLAND VIELEN

WC TAFFENDER J LANGEDIJK GE COOMBES
AVJ HARDCASTLE N AKKERMAN EGW LEWIS
RS CHISHOLM J LODDER JAJ MILNE
A GREENSIDES C VAN DOORN NS BALL
G BURBRIDGE S KOOPMAN DC PRITCHARD
JKE HORNIMAN PA STOKHOF CA BROWN
G EWEN PJ HUIJBRECHT HS LISTER
P PRONK
TH ROOZENDAAL
G BROEDERSZ’.

Symboliek
De tak is de palm der overwinning die mede door de verzetsbeweging is verkregen. De brandende lamp is een symbool van liefde en voortdurende waakzaamheid.

De geschiedenis

Het monument op het Raadhuisplein herinnert de inwoners van Wervershoof aan 24 plaatselijke verzetsmensen en 14 geallieerde vliegers die tijdens de bezettingsjaren in de omgeving van het dorp sneuvelden.

De namen van de slachtoffers luiden:

N. Akkerman, N.S. Ball, G. Broedersz, C.A. Brown, G. Burbridge, R.S. Chisholm, G.E. Coombes, C. van Doorn, G. Ewen, A. Greensides, A.V.J. Hardcastle, J.K.E. Horniman, P.J. Huijbrecht, S. Koopman, J. Langedijk, E.G.W. Lewis, H.S. Lister, J. Lodder, J.A.J. Milne, D.C. Pritchard, P. Pronk, P.A. Stokhof, Th. Roozendaal en W.C. Taffender.

Gerardus Broedersz was beroepsmilitair bij het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). In 1937 vertrok hij naar het voormalige Nederlands-Indië. Tijdens de Japanse bezetting is hij op 8 maart 1942 krijgsgevangen genomen en tewerkgesteld aan de beruchte Birma-spoorlijn. Op 22 juni 1943 is Broedersz in Taikamp-Hindato in Siam (het huidige Thailand) overleden.

De vliegers W.C. Taffender, A.V.J. Hardcastle, R.S. Chisholm, A. Greensides, G. Burbridge en J.K.E. Horniman zijn met hun bommenwerper neergestort bij de Zwaagdijk. Vlieger G. Ewen is op 26 juni 1942 verongelukt toen zijn vliegtuig op het land van Beemsterboer nabij de huidige Nieuwe Dijk neerstortte. De overige bemanningsleden hebben het incident overleefd. G.E. Coombes, E.G.W. Lewis, J.A.J. Milne, N.S. Ball en D.C. Pritchard zijn op 28 augustus 1942 omgekomen bij een vliegtuigcrash met een bommenwerper op het weiland ten westen van de Bonstraat in Wervershoof. Vlieger C.A. Brown maakte deel uit van de bemanning van een Lancaster die in de nacht van 15 op 16 februari 1944 is neergestort in het IJsselmeer. Enkele dagen na het incident is Brown aangespoeld bij Onderdijk. De Australische vlieger H.S. Lister is evenals Brown omgekomen tijdens een vliegtuigcrash in het IJsselmeer (20 februari 1944).

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1947 door burgemeester N.J.H. Raat.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument staat bij het gemeentehuis op het Raadhuisplein te Wervershoof.

Bron
Voormalige gemeente Wervershoof.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents