Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Verzet Nederland
Ontwerper: Cephas S. Stauthamer (1899-1983)
Onthulling: 4 mei 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Jenaplan OBS De Dijkwerkers.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Raadhuisplein te Wervershoof is een in Euville marbrier uitgevoerde gedenksteen met in reliëf een vrouwenfiguur. In haar handen houdt de vrouw een palmtak en een brandende lamp. Boven de vrouw is in reliëf het wapen van Wervershoof afgebeeld. De gedenksteen is 2 meter 10 hoog, 1 meter 20 breed en 45 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'VOOR GOD EN VADERLAND VIELEN

WC TAFFENDER J LANGEDIJK GE COOMBES
AVJ HARDCASTLE N AKKERMAN EGW LEWIS
RS CHISHOLM J LODDER JAJ MILNE
A GREENSIDES C VAN DOORN NS BALL
G BURBRIDGE S KOOPMAN DC PRITCHARD
JKE HORNIMAN PA STOKHOF CA BROWN
G EWEN PJ HUIJBRECHT HS LISTER
P PRONK
TH ROOZENDAAL
G BROEDERSZ'.

Symboliek
De tak is de palm der overwinning die mede door de verzetsbeweging is verkregen. De brandende lamp is een symbool van liefde en voortdurende waakzaamheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Akkerman Nicolaas 25-04-1905 08-03-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op het Raadhuisplein herinnert de inwoners van Wervershoof aan 24 plaatselijke verzetsmensen en 14 geallieerde vliegers die tijdens de bezettingsjaren in de omgeving van het dorp sneuvelden.

De namen van de slachtoffers luiden:

N. Akkerman, N.S. Ball, G. Broedersz, C.A. Brown, G. Burbridge, R.S. Chisholm, G.E. Coombes, C. van Doorn, G. Ewen, A. Greensides, A.V.J. Hardcastle, J.K.E. Horniman, P.J. Huijbrecht, S. Koopman, J. Langedijk, E.G.W. Lewis, H.S. Lister, J. Lodder, J.A.J. Milne, D.C. Pritchard, P. Pronk, P.A. Stokhof, Th. Roozendaal en W.C. Taffender.

Gerardus Broedersz was beroepsmilitair bij het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). In 1937 vertrok hij naar het voormalige Nederlands-Indië. Tijdens de Japanse bezetting is hij op 8 maart 1942 krijgsgevangen genomen en tewerkgesteld aan de beruchte Birma-spoorlijn. Op 22 juni 1943 is Broedersz in Taikamp-Hindato in Siam (het huidige Thailand) overleden.

De vliegers W.C. Taffender, A.V.J. Hardcastle, R.S. Chisholm, A. Greensides, G. Burbridge en J.K.E. Horniman zijn met hun bommenwerper neergestort bij de Zwaagdijk. Vlieger G. Ewen is op 26 juni 1942 verongelukt toen zijn vliegtuig op het land van Beemsterboer nabij de huidige Nieuwe Dijk neerstortte. De overige bemanningsleden hebben het incident overleefd. G.E. Coombes, E.G.W. Lewis, J.A.J. Milne, N.S. Ball en D.C. Pritchard zijn op 28 augustus 1942 omgekomen bij een vliegtuigcrash met een bommenwerper op het weiland ten westen van de Bonstraat in Wervershoof. Vlieger C.A. Brown maakte deel uit van de bemanning van een Lancaster die in de nacht van 15 op 16 februari 1944 is neergestort in het IJsselmeer. Enkele dagen na het incident is Brown aangespoeld bij Onderdijk. De Australische vlieger H.S. Lister is evenals Brown omgekomen tijdens een vliegtuigcrash in het IJsselmeer (20 februari 1944).

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1947 door burgemeester N.J.H. Raat.

Locatie
Het monument staat bij het gemeentehuis op het Raadhuisplein te Wervershoof.

Bron
Gemeente Wervershoof.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Suzanne | 4 mei 2020