Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Vliegersmonument’ in Dirkshorn (gemeente Schagen) is een gehavende propeller, geplaatst op een voetstuk van kinderkopjes. Op het voetstuk is een goudkleurig gedenkplaatje aangebracht.

Teksten
De tekst op de voorzijde van het voetstuk luidt:

‘1940-1945

VOOR HEN
DIE VIELEN’.

Op het gedenkplaatje zijn de namen van vijf omgekomen bemanningsleden van een Wellington bommenwerper aangebracht:

W. ADAMSON FLIGHT- SERGEANT/AIRGUNNER – 645649 – 20 JAAR – ROYAL AIRFORCE
W.R. ALLISON – WARRANT OFFICER – 550785 – 23 JAAR – ROYAL AIRFORCE
J.A. EYERS – RADIO OBSERVER – 1323684 – 32 JAAR – ROYAL AIRFORCE
R.J. LIVERSUCH – SERGEANT – 1257329 – 20 JAAR – ROYAL AIRFORCE
P.R.V. SULLIVAN – PILOOT – 403385 – 26 JAAR – ROYAL AUSTRALIAN AIRFORCE.’

Restauratie en wijziging
Het gedenkplaatje is in 2002 op het voetstuk bevestigd. In 2007 is het monument gerenoveerd.

De geschiedenis

Het ‘Vliegersmonument’ in Dirkshorn (gemeente Schagen) is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en aan de op 3 juli 1942 bij Dirkshorn verongelukte bemanning van een Britse Wellington bommenwerper. Twee bemanningsleden hebben de crash overleefd, flt. sgt. Garret en sgt. Morrison.

De namen van de vijf slachtoffers van de bommenwerper luiden:

Flt.Sgt. W. Adamson, Off. W.R. Allison, Sgt. J.A. Eyers, Sgt. R.J. Liversuch en Plt. Off. P.R.V. Sullivan.

De Wellington bommenwerper AD 605 van het 109e Squadron van de Royal Air Force was in de nacht van 2 op 3 juli 1942 opgestegen vanuit de vliegbasis Stradishall, Suffolk in Engeland. Die nacht werd het toestel neer neergehaald door een Duitse Messerschmidt en stortte neer in het Woudmeer nabij Dirkshorn. Hierbij kwamen vijf van de zeven bemanningsleden om het leven.

Oprichting
In 1983 nam toenmalig burgemeester W.Wesselink het voortouw om het vliegtuigwrak te bergen, gezien het feit dat er zich nog twee slachtoffers diep in de grond in het vliegtuigwrak bevonden. De berging was succesvol, en de twee slachtoffers konden op 14 januari 1983 worden bijgezet bij hun collega’s op de oorlogsbegraafplaats in Bergen (Noord-Holland). Een van de propellers van het vliegtuig werd gebruikt om het ‘Vliegersmonument’ uit te vervaardigen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1983 door J. Hoetmer.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst ten oosten van het voormalige gemeentehuis aan de Raadhuisstraat te Dirkshorn (gemeente Schagen).

Bronnen

  • Gemeente Harenkarspel;
  • Historische Vereniging Harenkarspel;
  • Krantenartikel in het Noordhollands Dagblad van 26 april 2007.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents