Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: F.H. Hoevenagel, O. ten Hof (tekst) - Mark Witteveen (huidig monument)
Onthulling: 31 augustus 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Dollard College.

Nieuwe Pekela, oorspronkelijk monument aan de Ds. Sicco Tjadenstraat (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Nieuwe Pekela, oorspronkelijk monument aan de Ds. Sicco Tjadenstraat (Foto: Oorlogs- en Verzetsmateriaal Groningen)
Nieuwe Pekela, oorspronkelijk monument aan de Ds. Sicco Tjadenstraat (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Ds. Sicco Tjadenstraat te Nieuwe Pekela (gemeente ?) bestaat uit een hekwerk van roestvast staal waarachter een plaat is aangebracht. Op deze plaat is aan de bovenzijde een afbeelding van
een reliëf van een vrouwenfiguur met in haar handen een helm en een palmtak aangebracht. Dit betreft een afbeelding van het originele monument dat zich op dezelfde plek bevond. Boven de vrouwenfiguur is de tekst '1940 1945' aangebracht. Onder de vrouw zijn in het staal een davidster en een kruis uitgesneden. Hieronder is tekst aangebracht met op de achtergrond pasfoto's van leerlingen van plaatselijke basisscholen.

Tekst
De tekst op het monument luidde:

'DUUR
EN KOST
BAAR IS DE
VRIJHEID'.

Wijziging

In januari 2018 is het bronzen hekwerk van het originele monument gestolen. Op donderdag 18 april 2019 is het huidige vervangende monument onthuld.

Het oorspronkelijke monument aan de Ds. Sicco Tjadenstraat in Nieuwe Pekela (gemeente Pekela) bestond uit twee gemetselde zuilen met daartussen een bronzen hekwerk. Boven in het hekwerk was een reliëf van een vrouwenfiguur met in haar handen een helm en een palmtak aangebracht. Onder de vrouw stonden een kruis en een davidster afgebeeld. Ook was in het hekwerk tekst opgenomen. Het monument was 2 meter 50 hoog, 2 meter breed en 40 centimeter diep. De oorspronkelijke tekst is in het nieuwe monument overgenomen.

Symboliek
De helm die de vrouw in haar ene hand draagt, is een aandenken aan haar gesneuvelde man. Met de palm der overwinning in haar andere hand kijkt zij moedig vooruit, denkend aan hem.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Ds. Sicco Tjadenstraat in Nieuwe Pekela (gemeente Pekela) is opgericht ter nagedachtenis aan dertig medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen en om eraan te herinneren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Onthulling
Het oorspronkelijke monument is onthuld op 31 augustus 1949 door de heer J. Wieske (voormalig leider van de verzetsbeweging in Nieuwe Pekela). Het nieuwe monument is onthuld op 18 april 2019. Het huidige monument is ontworpen door beeldhouwer Mark Witteveen. Bij dit proces waren leerlingen van OBS de Linde, OBS Theo Thijssen en CBS Groen van Prinsterenschool betrokken.

Bronnen

  • Gemeente Pekela;
  • Dhr. O.H. ten Hof;
  • RTVNoord. 'Oorlogsmonument Nieuwe Pekela gestolen: "Dit is schandalig!", 23 januari 2018;
  • Het Streekblad. 'Onthulling oorlogsmonument in Nieuwe Pekela', 12 aprl 2019;
  • Het Streekblad. 'Burgemeester Jaap Kuin Andries en scholieren onthullen oorlogsmonument in Nieuwe Pekela'. 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht