Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: F.H. Hoevenagel, O. ten Hof (tekst)
Onthulling: 31 augustus 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Dollard College.

Nieuwe Pekela, monument aan de Ds. Sicco Tjadenstraat (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Nieuwe Pekela, monument aan de Ds. Sicco Tjadenstraat (Foto: Oorlogs- en Verzetsmateriaal Groningen)
Nieuwe Pekela, monument aan de Ds. Sicco Tjadenstraat (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Ds. Sicco Tjadenstraat in Nieuwe Pekela (gemeente Pekela) bestaat uit twee gemetselde zuilen met daartussen een bronzen hekwerk. Boven in het hekwerk is een reliëf van een vrouwenfiguur met in haar handen een helm en een palmtak aangebracht. Onder de vrouw staan een kruis en een davidster afgebeeld. Ook is in het hekwerk tekst opgenomen. Het monument is 2 meter 50 hoog, 2 meter breed en 40 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'DUUR
EN KOST
BAAR IS DE
VRIJHEID'.

Symboliek
De helm die de vrouw in haar ene hand draagt, is een aandenken aan haar gesneuvelde man. Met de palm der overwinning in haar andere hand kijkt zij moedig vooruit, denkend aan hem.

Wijziging
In januari 2018 is het bronzen hekwerk van het monument gestolen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Ds. Sicco Tjadenstraat in Nieuwe Pekela (gemeente Pekela) is opgericht ter nagedachtenis aan dertig medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen en om eraan te herinneren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Onthulling
Het monument is onthuld op 31 augustus 1949 door de heer J. Wieske (voormalig leider van de verzetsbeweging in Nieuwe Pekela).

Bronnen

  • Gemeente Pekela;
  • Dhr. O.H. ten Hof;
  • RTVNoord. 'Oorlogsmonument Nieuwe Pekela gestolen: "Dit is schandalig!", 23 januari 2018.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht