Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Wilhelmus Lodovicus Reijers (12-03-1910)
Onthulling: 3 mei 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door BS Het Klimduin.

Zijpersluis, 'De tragedie van Zijpersluis' (foto: Buro DSB)
Zijpersluis, 'De tragedie van Zijpersluis' (foto: Buro DSB)
Zijpersluis, 'De tragedie van Zijpersluis' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Zijpersluis, 'De tragedie van Zijpersluis' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Zijpersluis, 'De tragedie van Zijpersluis' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De tragedie van Zijpersluis' in Zijpersluis (gemeente Schagen) is een natuurstenen beeld van een hand met op de achterkant een kruis. Aan de voorzijde van het beeld ligt een plaquette. Het beeld is 2 meter 40 hoog, 1 meter breed en 50 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN
1940 - 1945
HUN VOORBEELD ONZE KRACHT.'

Hieronder zijn de namen aangebracht van tien verzetsmannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd.

Symboliek
De waarschuwende hand zegt: 'Halt, pas op, vergeet niet wat hier gebeurde!'. Met het kruis wordt stilgestaan bij de tien oorlogsslachtoffers.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Blom David 10-12-1903 11-04-1945
Bons Antonie Pieter 11-06-1921 11-04-1945
Bons Dirk 12-06-1897 11-04-1945
Botterweg Dirk 13-06-1916 11-04-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De tragedie van Zijpersluis' herinnert de inwoners van Zijpersluis (gemeente Schagen) aan de tien verzetsmannen die hier op 11 april 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd.

De fusillade was een vergelding voor een aanslag die een verzetsgroep uit Langedijk had gepleegd. Doel was een munitiewagen van de bezetter in Den Helder, maar in plaats van de munitiewagen werd een Duitse autobus getroffen. De inzittenden (een vrouw, een kind en drie militairen) kwamen met de schrik vrij.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1947.

Bron
Gemeente Zijpe.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

John Kooijman | 4 mei 2020

Normaliter staan we Erewacht bij dit monument. Omdat dat dit jaar helaas niet kan.... Namens Brandweer Schoorl/Groet deze bloem. Never Forget!

Jolande van Kan | 4 mei 2020

Vandaag 75 jaar na de bevrijding van Nederland hadden we graag als kleinkinderen van Jan van Kan bij de herdenking in Zijpe aanwezig willen zijn. We herdenken nu met elkaar in gedachten. Jolande van Kan

Karen ten Hove | 3 mei 2020

Nooit meer oorlog, zo zinloos, zo veel leed.

Nienke Klant | 29 april 2020

Om de gedachte aan deze tragedie niet te vergeten