Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Steenhouwerij Eijgelaar
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Treffer.

Gorredijk, monument voor Gerke Numan (foto: Verzetsmuseum Friesland)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Gerke Numan in Gorredijk (gemeente Opsterland) is een ingemetselde gedenkplaat, uitgevoerd in witte natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'GERKE NUMAN
BRUG
14 APR. 1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Gerke Numan herinnert de inwoners van Gorredijk (gemeente Opsterland) aan de verzetsman die vlak voor de bevrijding in de strijd tegen de bezetter is omgekomen.

Gerke Numan werd geboren op 10 juli 1917 in Langezwaag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Deze verzetsgroep kwam in actie toen op 14 april 1945 een groep militairen van de bezetter de brug over de Opsterlandse Compagnonsvaart te Gorredijk naderde, met de bedoeling deze op te blazen om de in aantocht zijnde Canadezen op te houden. De leden van de Knokploeg lagen te wachten boven een winkelpand vlak bij de brug. Tijdens het gevecht met de bezetter werd Numan dodelijk getroffen. Hij werd begraven op de Algemene begraafplaats in Gorredijk.

Onthulling
Het monument is onthuld in het voorjaar van 1948.

Locatie
Het monument is ingemetseld in het landhoofd van de brug over de Opsterlandse Compagnonsvaart te Gorredijk (gemeente Opsterland).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht