Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: H. Kessels
Onthulling: 28 april 1994
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Canadese Militairen' in Cartils (gemeente Gulpen-Wittem) is een zwerfkei met plaquette. De gedenksteen is 80 centimeter hoog, 1 meter breed en 10 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'28-4-1944
TER HERINNERING AAN DE
OMGEKOMEN LEDEN VAN DE
ROYAL CANADIAN AIR FORCE
V.J. GOWNDEN
G.F. MAFFRE
G.W. SNOW
R.A. MEEK'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Canadese Militairen' in Cartils (gemeente Gulpen-Wittem) is opgericht ter nagedachtenis aan vier gesneuvelde Canadese bemanningsleden van een bommenwerper die op 28 april 1944 is neergestort, te weten: V.J. Gownden, G.F. Maffre, G.W. Snow en R.A. Meek.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van een comité, bestaande uit de heren Pierey, Kessels, Peerboom en Jacobs.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 april 1994.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Cartilserveldweg van Wittem naar Wijlre in Cartils (gemeente Gulpen-Wittem).

Bronnen

  • Gemeente Gulpen-Wittem;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht