Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 30 december 1946
Adopteer dit monument.

Venray, Brits Ereveld (foto: P.P.D.M van der Werf)
Venray, Brits Ereveld (foto: P.P.D.M van der Werf)
Venray, Brits Ereveld (foto: P.P.D.M van der Werf)
Venray, Brits Ereveld (foto: P.P.D.M van der Werf)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Britse Ereveld in Venray herbergt de graven van 692 gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een identiek grafteken van witte natuursteen geplaatst. Op het ereveld staat een uit Portland-natuursteen vervaardigd 'Cross of Sacrifice', waarop een bronzen zwaard is bevestigd. Het kruis is circa 7 meter hoog. In de bakstenen hal, die met een smeedijzeren poort toegang biedt tot de begraafplaats, bevindt zich een register met de namen van de gesneuvelde militairen.

De inrichting van Britse Erevelden is uniform in alle 140 landen waar de Commonwealth War Graves Commission verantwoordelijk is voor het onderhoud van de oorlogsgraven.

Symboliek
Het offerkruis staat symbool voor de Britse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Britse Ereveld herinnert de inwoners van Venray aan 691 geallieerde militairen van het Britse Gemenebest en een Poolse militair die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld.

De geallieerde militairen die hier begraven liggen, hebben de volgende nationaliteit:

Verenigd Koninkrijk: 660
Canada: 22
Nieuw-Zeeland: 5
Australië: 4
Polen: 1

De begraafplaats staat onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission. In Nederland bevinden zich in totaal zestien Erevelden van het Britse Gemenebest.

Bronnen

  • Gemeente Venray;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht