Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: G. van Akker (ontwerp), Piet Dijkstra (uitvoering)
Onthulling: 13 juli 1946
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door School Loevestein.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door OBS De Treffer.

Gorredijk, monument voor Jan Eisenga (foto: Museum Opsterlân)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Jan Eisenga in Gorredijk (gemeente Opsterland) is een koperen gedenkplaat. Op de plaquette staan drie Friese pompeblêden, het wapen van de provincie Friesland, een heraldisch wapen met een brandend kruis, een balans, een globe en Franse lelies afgebeeld.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TA IN OANTINKEN OAN
JAN EISENGA
MASTER OAN DIZZE SKOALLE

FALLEN YN 'E MAEIJEDAGEN
FAN 1943

IN SOAN FAN SYN FOLK
IN MASTER SA 'T HEART
IN STRIDER FOAR RJOCHT
EN FRIJDOM.'

Wijziging
Oorspronkelijk hing de plaquette in de openbare lagere school te Gorredijk. Later werd dit gedenkteken overgebracht naar de nieuwe openbare lagere school 'Trimbeets'. Op 14 september 1978 kreeg de gedenkplaat zijn definitieve plaats in het streekmuseum ' Museum Opsterlân', omdat er geen enkele relatie bestond tussen die school en meester Eisenga.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Jan Eisenga herinnert de inwoners van Gorredijk (gemeente Opsterland) aan de schoolmeester die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter is gefusilleerd.

Jan Eisenga werd geboren op 11 maart 1908 in Kortezwaag. Als hoofd van de openbare lagere school in Gorredijk wilde hij in verband met de april-meistaking in 1943 zijn school na de paasvakantie gesloten houden. Hij drong er bij zijn collega's op aan hetzelfde te doen en solidair te zijn met de stakende boeren en ambtenaren. Eisenga werd gearresteerd en naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst aan het Zaailand in Leeuwarden gebracht. Hij werd op 5 mei 1943 bij de oude schietbaan aan het Kalverdijkje te Leeuwarden gefusilleerd. Zeer waarschijnlijk waren er nog twee slachtoffers: Broer de Witte uit Westhem en Bauke de Vries uit Oudega. De stoffelijke overschoten van de drie mannen zijn nooit gevonden. In Gorredijk is een straat naar Jan Eisenga vernoemd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 13 juli 1946.

Locatie
Het monument bevindt zich in het Museum 'Opsterlân', gevestigd aan de Hoofdstraat te Gorredijk (gemeente Opsterland).

Bronnen

Compliment voor een oorlogsmonument 
Dit monument is genomineerd voor het Compliment voor een oorlogsmonument 2018. Deze aanmoedigingsprijs is georganiseerd in aanloop naar de nationale viering van de bevrijding op 5 mei in Friesland en is een initiatief van de Provincie Fryslân, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Erfgoed & Publiek. Omrop Fryslân heeft korte videoportretten van de vijf genomineerden gemaakt. Het portret over dit monument vind je hier

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht