Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: Karel Lücker (reliëf), P. Lerou (omlijsting)
Onthulling: 23 oktober 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Petrus Bandenschool.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door BS De klimboom.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door R.K. Basisschool De Kruudwis.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door BS de Lier.

Venray, oorlogsmonument (foto: IneHvdM / wikipedia)
Venray, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Venray is een uit Franse zandsteen vervaardigd reliëf van een Christusfiguur aan het kruis. Ook worden stervende soldaten, vluchtende vrouwen, een geboeide man en een vredesduif afgebeeld. Het reliëf is omlijst met bakstenen. Op de achterzijde van het reliëf zijn koperen gedenkplaten bevestigd. Het monument heeft een houten afdakje. Het gedenkteken is 4 meter hoog en 3 meter breed.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

'1940 1945'.

Op de koperen platen zijn de namen en geboortedata van 186 Venrayse oorlogsslachtoffers aangebracht, die in de periode 1940-1947 zijn omgekomen. Op de vijfde plaat zijn de namen van mensen uit Venray aangebracht die in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen.

Symboliek
Met dit gedenkteken worden verschillende stadia van de Tweede Wereldoorlog weergegeven. De stervende soldaten verwijzen naar dood en verwoesting. De vluchtende vrouwen en de geboeide man geven de evacuatie en het verzet weer. De bevrijding wordt uitgebeeld door een aanvliegende vogel. De Christusfiguur aan het kruis symboliseert het geloof en de wederopstanding.

Wijziging
De gedenkplaten zijn in 1956 aan het monument toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Venray is opgericht ter nagedachtenis aan 186 medeburgers die tussen 1940-1947 zijn omgekomen en aan de tien Venrayse militairen die in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 oktober 1949 door de heer Th. Peters, lid van Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg. De gedenkplaten zijn onthuld op 18 oktober 1956 door burgemeester A.H.M. Janssen.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de Sint-Petrus Bandenkerk, gelegen aan het Kerkpad te Venray.

Bronnen

  • Gemeente Venray;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht