Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Harry Koene (architect), Charles Vos (beeldhouwer)
Onthulling: 5 mei 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Porta Mosana College.

Eijsden, 'Monument der Gevallen Verzetslieden' (Foto: B. van Bohemen)
Eijsden, 'Monument der Gevallen Verzetslieden' (Foto: B. van Bohemen)
Eijsden, 'Monument der Gevallen Verzetslieden' (Foto: B. van Bohemen)
Eijsden, 'Monument der Gevallen Verzetslieden' (Foto: B. van Bohemen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument der Gevallen Verzetslieden' in Eijsden (gemeente Eijsden-Margraten) bestaat uit een gebogen massief hardstenen kerkhofmuurafsluiting. Aan de kerkhofzijde bevinden zich drie onderling verbonden kruisen. Onder deze kruisen zijn drie graven in gewijde grond gemetseld, waarin de urnen met de as van de verzetsmensen zijn geplaatst. De urnen zijn afgedekt met een hardstenen blok. Aan de voorzijde van de Vroenhof staat een beeld van een mannenfiguur. De verzetsman wordt geflankeerd door de Nederlandse en Belgische leeuw. Het beeld is geplaatst op een voetstuk waarin het gemeentewapen van Eijsden is gebeiteld. Het monument is 3 meter hoog, 3 meter breed en 45 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'1940 - 1945
GEVALLEN VOOR HET VADERLAND
GRAAF R.R.E.M.J.G. DE LIEDEKERKE DE PAILHE
C.H.A. SMEETS
M.H.A. SMEETS
J.J.G. PARTOUNS
CHR.H.J. PEUSENS'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument der Gevallen Verzetslieden' in Eijsden (gemeente Eijsden-Margraten) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf illegale werkers uit Eijsden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

Graaf R.R.E.M.J.G. de Liedekerke de Pailhe, C.H.A. Smeets en M.H.A. Smeets werden op 9 oktober 1943 in Utrecht door de bezetter gefusilleerd. J.J.G. Partouns en Chr.H.J. Peusens zijn omgekomen in Duitse concentratiekampen, respectievelijk op 8 februari 1945 en 30 december 1942.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1949 door de Commissaris van de Koningin in de provincie Limburg, dr. F.J.M.A.H. Houben.

Locatie
Het beeld staat aan de Vroenhof voor de kerk te Eijsden (gemeente Eijsden-Margraten). De graven bevinden zich op het kerkhof.

Bronnen

  • Gemeente Eijsden;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht