Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Ir. Arjen Witteveen (ontwerp), Steenhouwerij Wicubo (uitvoering)
Onthulling: 10 april 1952
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Oanrin.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door CBS Betrouwen.

Bakkeveen, verzetsmonument (foto: Rolf Havinga)
Bakkeveen, verzetsmonument (foto: Rolf Havinga)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Bakkeveen (gemeente Opsterland) is een zwerfkei. De gedenksteen is geplaatst op een gemetseld voetstuk van kleine keien.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'10.4.1945

A.E. GORTER WOLDENDORP
DS. S.J. HOEKSTRA MIDWOLDA
J. KAZEMIER VEENDAM
H. MULDER NOORDBROEK
MR. M. RITZEMA NIEKERK
A.P.B. SANDERS OUDE PEKELA
A. SMIT HOOGKERK
E.L. UBBENS HUIZINGE
H.N. WERKMAN GRONINGEN
A. V.D. WOUDE GRONINGEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Hoekstra Sijbe 14-08-1908 10-04-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument te Bakkeveen (gemeente Opsterland) is opgericht ter nagedachtenis aan tien Groningse verzetsmannen die op 10 april 1945 bij de Nije Drintsewei door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de tien slachtoffers luiden:

A.E. Gorter, ds. S.J. Hoekstra, J. Kazemier, H. Mulder, mr. M. Ritzema, A.P.B. Sanders, A. Smid (op de steen staat abusievelijk Smit vermeld), E.L. Ubbens, H.N. Werkman en A. van der Woude.

Op maandag 9 april 1945 werden tien gevangenen uit het huis van bewaring in Groningen gehaald en in een vrachtauto geladen die met zeildoek werd afgedekt. Vijf leden van de Sicherheitsdienst reden mee. Een van de gevangenen, de commandant van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten uit Leek Harmannus Pieter Schuringa zag kans om om drie uur 's nachts uit de vrachtauto te springen en te ontkomen. Op een zandweg bleef de auto steken. Ook met een aantal paarden was de auto niet van zijn plaats te krijgen. In de loop van de morgen werd de auto met behulp van een grote vrachtwagen weggesleept. Op 10 april werd Hendirk Nicolaas Werkman aan deze groep toegevoegd. De beide vrachtauto's reden naar de plaats van de executie. Op de Nije Drintsewei tussen Bakkeveen en Allardsoog werden de tien gevangenen doodgeschoten. 

Door de zware mist hebben de omwonenden niets kunnen zien. Op woensdag 11 april ontdekten enkele personeelsleden van de Nederlandse Heidemaatschappij dat er op een stuk bouwland was gegraven (op de plaats waar nu het monument staat). Daar vonden ze de tien stoffelijke overschotten. Onder geheimhouding werd de afschuwelijke vondst bij de leiding van de Volkshogeschool in Allardsoog gemeld, die de commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten in de gemeente Opsterland waarschuwde. Men vreesde voor een herhaling, maar er gebeurde niets meer. De Canadezen waren met een snelle opmars bezig. Zondagmorgen 15 april, bevrijdingsdag, werd het acht meter lange graf geopend om de slachtoffers te identificeren. De begrafenis volgde op 17 april op de begraafplaats in het bos bij Bakkeveen. Kazemier werd naar Aduard gebracht en later werden de anderen herbegraven in eigen dorp. Alleen het stoffelijk overschot van Werkman bleef in Bakkeveen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 10 april 1952.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de Nije Drintsewei tussen Bakkeveen en Allardsoog (gemeente Opsterland), vlak aan de bosrand.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Gerda Veenhuizen | 3 november 2017

Ik heb vandaag van mijn tante gehoord dat mijn opa Hindrik Huizing in die tijd eigenaar van restaurant de Drie Provinciën en ook nog boer was. Op 10 april 1945 vond hij op zijn land de lichamen van gefusilleerde Nederlanders. Hij heeft de politie toen ingelicht. Mijn moeder heeft zolang ze daartoe nog in staat was altijd op 4 mei bloemen gebracht bij het monument. Zij was 8 jaar toen het gebeurde.

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

K.M. ter Haar | 4 mei 2020

Een bloem voor de man die de mooiste, kleurigste druksels ter wereld maakte en die hier zomaar samen met negen anderen vlak voor de bevrijding is gefusilleerd.