Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Marcel Smink
Onthulling: 1 mei 1995
Adopteer dit monument.

Almere, 'De Dolfijn' (foto: Marlous van Teunenbroek)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Dolfijn' in Almere is een beeld van aluminium, geplaatst op een tafel van zwart granito. Het gedenkteken is 1 meter 10 hoog, 1 meter 50 breed en 2 meter 10 diep.

Tekst
In het tafelblad zijn de dagen, maanden en jaren van 10 mei 1940 tot en met 15 augustus 1945 gegraveerd.

Symboliek
In de Etruskische grafkunst en christelijke iconografie staat de dolfijn symbool voor de dodenverering. Dit werd ontwerper Marcel Smink pas later duidelijk: 'De keuze voor de dolfijn was in eerste instantie gevoelsmatig: de dolfijn als vis op het droge, achtergebleven uit het water dat zich ook tijdens de oorlog nog boven de maagdelijke grond van Almere bevond.'
In het tafelblad is een kalender gegraveerd, omdat volgens Smink 'een oorlogsherdenkingsmonument op een plek zonder oorlogsverleden slechts een verwijzing kan zijn naar de oorlogstijd. De data verwijzen daarnaast niet alleen naar de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in het tijdsbestek tussen '40 en '45. Het biedt de mensen tevens de gelegenheid om los te komen van de algemene herdenking en stil te staan bij de dag die voor hen in het bijzonder een tragische betekenis heeft.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Dolfijn' herinnert de inwoners van Almere aan de Tweede Wereldoorlog.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 mei 1995 door burgemeester Pans.

Locatie
Het beeld is geplaatst bij de overgang over de Marktgracht/Kerkgracht te Almere Haven.

Bron
Stichting 4/5 mei Comité Almere.

Compliment voor een oorlogsmonument 
Dit monument is genomineerd voor het Compliment voor een oorlogsmonument 2019. Deze aanmoedigingsprijs is georganiseerd in aanloop naar de nationale viering van de bevrijding op 5 mei in Flevoland en is een initiatief van de Provincie Flevoland en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Omroep Flevoland heeft korte videoportretten van de vijf genomineerden gemaakt. Het portret over dit monument vind je hier

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht