Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 2 mei 2006
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Airgunners-monument' in Dronten is een doek van tien meter hoog en zeven meter breed. Op het doek staan de plaatsen waar de vliegtuigen zijn neergestort, de Airgunners in persoon en de Lancasters. Voor het doek staan vitrines met authentieke objecten van de Airgunners. Door profielen van de vliegtuigen op de glazen wand, lijken bij veranderende zonnestand vliegtuigen over het doek te gaan. Het object wordt dag en nacht verlicht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Airgunners-monument' in Dronten is opgericht ter nagedachtenis aan de gesneuvelde Airgunners (boordschutters) van de geallieerde bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 mei 2006.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de ingang van theater 'de Meerpaal', gevestigd aan de Rede te Dronten.

Bron
Perspect Studio's b.v.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht