Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Pieter Jellema (10-06-1924)
Onthulling: 4 mei 1965
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Prot. Chr. Basisschool De Branding .
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door SWS Het Wilgerijs.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door SBO de Driemaster.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Prot. Chr. Basisschool Aan Boord .
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door P.C. Basisschool Het Zuiderlicht.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door RKBS De Toekomst.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Prot. Chr. Basisschool Het Kompas .

Dronten, Vliegersmonument (Gemeente Dronten CC BY 2.0)
Dronten, Vliegersmonument (Gemeente Dronten CC BY 2.0)
Dronten, Vliegersmonument (foto: Gemeente Dronten)
Dronten, Vliegersmonument (foto: Huib Laurens)
Dronten, Vliegersmonument (foto: Huib Laurens)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Vliegersmonument in Dronten is de propeller van de Britse Lancaster ED 357 van het 12e squadron. Achter de propeller staat een gedenkmuur met een ingemetselde plaquette. Het monument is 2 meter 50 hoog en 2 meter 50 breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN DE GESNEUVELDE
GEALLIEERDE VLIEGERS
1940 - 1945'.

Symboliek
De propeller van de Britse bommenwerper staat symbool voor de talloze vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter werden neergehaald.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Vliegersmonument in Dronten is opgericht ter nagedachtenis aan alle geallieerde vliegers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, waaronder vijf bemanningsleden van de Lancaster ED 357 die in de nacht van 11 op 12 juni 1943 is neergestort in het IJsselmeer.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Navigator sgt. K. Bowes, radiotelegrafist sgt. D. Campbell, boordmechano sgt. J. Osborne, piloot sgt. D. Thomson en bommenrichter sgt. W. Ward.

Over het IJsselmeer liepen belangrijke vliegroutes van duizenden geallieerde vliegtuigen, die aanvallen uitvoerden op doelen in Duitsland. Naar schatting zijn er boven het IJsselmeer zo'n 120 toestellen verloren gegaan. In de nacht van 11 op 12 juni 1943 vertrok de Lancaster ED 357 van het 12e squadron vanaf de Britse vliegbasis Wickenby naar Duitsland. Het zou de laatste vlucht worden. Op de terugreis van een bombardement op Düsseldorf werd het toestel door een Duitse nachtjager neergeschoten. Vijf van de zeven bemanningsleden kwamen hierbij om het leven.

De Canadese 'Airgunners' (boordschutters) E. Sparling en Bill Pingle wisten zich per parachute te redden en werden krijgsgevangen genomen. Zij hebben de oorlog beiden overleefd. In 1962 is de propeller van de verongelukte Lancaster door landbouwkundig opzichter Doornbos teruggevonden in de drooggevallen poldergrond van de gemeente Dronten.

De gemeente Dronten wist in 1980 Bill Pingle (het enige bemanningslid dat toen nog in leven was) op te sporen. De 'Airgunner' werd uitgenodigd om datzelfde jaar in Dronten-Zuid zeven straatnamen te onthullen die naar hem en zijn medebemanningsleden vernoemd waren. In het gemeentehuis van Dronten is een van de vergaderkamers ingericht als 'Airgunners Room'. In deze kamer zijn allemaal attributen en herinneringen ondergebracht die door de Airgunners zijn meegebracht. In 2006 is deze kamer vervangen door een op zichzelf staand monument.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1965 door de toenmalige commodore van de Koninklijke Luchtmacht, J.L. Bosch . Het gedenkteken is geadopteerd door de Air Gunners Association uit Engeland. Jaarlijks komt op 4 mei een delegatie van deze vereniging naar Dronten om de herdenking bij te wonen.

Bron
De rubriek 'Monumentaal' van het tijdschrift Checkpoint van april/mei 2003.

Voor meer informatie

  • Vrede, je moet erin geloven van Jan Griede, Jan Kuiper en Toine Vos. Uitgave ter gelegenheid van 50 jaar bevrijding (Stichting Peace all over the world, 1995) en afkomstig van de gemeente Dronten;
  • www.airgunners.nl.

Compliment voor een oorlogsmonument 
Dit monument is genomineerd voor het Compliment voor een oorlogsmonument 2019. Deze aanmoedigingsprijs is georganiseerd in aanloop naar de nationale viering van de bevrijding op 5 mei in Flevoland en is een initiatief van de Provincie Flevoland en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Omroep Flevoland heeft korte videoportretten van de vijf genomineerden gemaakt. Het portret over dit monument vind je hier

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Vermist blijkt erger te zijn dan dood

Gerrit-Jan Zwanenburg, Dronten - Flevoland

Je moet en beetje gek zijn om dit werk te doen, zegt Gerrit-Jan Zwanenburg (1928). Twintig jaar lang is hij bergingsofficier van vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Honderddertig vliegtuigen bergt hij, zoals dat heet. Van stoffelijke resten de identiteit vaststellen, meestal Britten of Amerikanen. Voor familie een opluchting als het lichaam van hun geliefde is geïdentificeerd. Want vermist is erger dan dood. Zwanenburg heeft het gevoel zo iets terug te kunnen doen voor ‘onze’ bevrijders.

door Anita van Stel

Vliegtuigen als hobby
"Vliegtuigen zijn altijd mijn hobby geweest. Begin jaren zestig woonde ik met mijn gezin in Amsterdam, toen daar door de Koninklijke Luchtmacht in het Volewijkpark een vliegtuig werd opgegraven. Als toeschouwer kon ik - met mijn hobbykennis van de luchtvaarthistorie - het vliegtuig eenvoudig identificeren. Omdat ik onregelmatige diensten had, ik werkte als burgertelegrafist bij de Marine Inlichtingendienst, was ik overdag vaak vrij. Ik ging als vrijwilliger meedraaien in het bergingsteam van de Luchtmacht. Het duurde vijf jaar voordat ze me los hadden geweekt van de Marine."

Als ik mijn ogen dichtdoe
"Ik kende de vliegtuigen uit de oorlog. Als jongen van 12, 13 jaar was ik gefascineerd door de geallieerde vliegtuigen die overkwamen. In 1941 zat ik in Harlingen op de HBS. Op 8 februari schaatsten we met een groep jongens een stuk van het Elfstedentraject. Het was mistig en er stond veel wind. Onderweg van Bolsward naar Makkum hoorden we ineens een vliegtuig aankomen. Het was een Engelse jager, een Hurricane! Als ik mijn ogen dichtdoe, zie ik de piloot, een Canadese jongen, zo weer zitten met zijn leren kapje. Naderhand bleek dat hij door het slechte weer verdwaald was op zijn retourvlucht naar Engeland. Halverwege de Noordzee stuurde hij een noodsein dat zijn benzine op was. Misschien waren wij de laatste personen die hij zag - hij zwaaide ook naar ons - voordat hij in zee crashte. Hij is nog altijd vermist. De mensen hebben er maanden over gepraat. We waren bezet door Duitsland en daar vloog zo maar een van je bevrijders."

Het geluid vergeet je nooit meer
"Het geluid van die propellervliegtuigen in de lucht vergeet je nooit meer. De mensen in de bezette gebieden haalden uit de nachtelijke vluchten van de Engelsen de kracht om niet met de Duitsers mee te werken. In 1943 gingen de Amerikanen ook overdag vliegen. In augustus 1944 vlogen er op een dag 2.000 bommenwerpers over Harlingen richting Duitsland."

Complete vliegtuigen
"In 1967 kreeg ik als Luchtmachtofficier de leiding van de berging van vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Mijn kennis van vliegtuigen kwam vooral van pas bij het identificeren van kisten uit het IJsselmeer. Bij het droogleggen van de Noordoostpolder zijn complete vliegtuigen gevonden. In de polders moest sowieso alles schoon, daar hebben we het meeste werk gehad. We maakten onontplofte projectielen onschadelijk. Aan de hand van soms kleine brokstukken maakte je uit om welk vliegtuig het ging. Elke motor had een plaatje met daarop een uniek nummer. Met dit nummer kon ik in Engeland, Amerika of Duitsland achterhalen welk vliegtuig we hadden gevonden. Vervolgens konden ook de namen van de inzittenden bepaald worden, want per vlucht stond de bemanning in logboeken van de squadrons. We probeerden de toedracht van de crash te achterhalen, aan de hand van wat je in het vliegtuig aantrof. Vaak kon ik de verschillende gegevens aan elkaar koppelen." 

Known unto God
"Bij een berging van een Royal Air Force-kist vond ik een porseleinen mok met daarin een ouderwets scheerapparaatje en een tandenborstel. Voor als ze - bijvoorbeeld door slecht zicht - niet op de eigen basis konden terugkeren. Ik herinner me nog dat we van de vier vermisten er drie konden identificeren. Een vierde bemanningslid vonden we niet aan boord, maar zijn initialen waren bekend. Door het combineren van de plaats van de crash met tijd- en weergegevens was het mogelijk de vermiste te identificeren als een onbekende vlieger die bij Amsterdam in het water was gevonden. Aanspoelen gebeurde vaker. In de dorpen en steden rondom het IJsselmeer liggen diverse onbekenden op de begraafplaatsen, alle aangespoeld en begraven als 'known unto God'. In totaal zijn 20.000 Engelse vliegers vermist."

Je moest een beetje gek zijn om het werk te doen
"Als ik verwachtte stoffelijke resten aan te treffen, doordat bekend was dat mensen vermist waren, betrok ik een goede vriend van de Gravendienst, de toenmalige adjudant Arie van der Graaf van de Koninklijke Landmacht, bij de berging. Hij heeft honderden overleden mensen, ook in concentratiekampen, geïdentificeerd. Net als ik was hij vanuit een ander vak - hij was boekhouder - in dit bijzondere werk gerold. Je moest een beetje gek zijn om het te kunnen doen."

Vermist bleek erger te zijn dan dood
"Alle stoffelijke resten werden verzameld en opgemeten. Via de ambassade vroeg ik de medische documenten op, waarmee de personen geïdentificeerd konden worden. Geen mens is hetzelfde, kan ik je verzekeren. De ambassades in de desbetreffende landen lichtten vervolgens de familie in. Amerikanen hebben - dat geldt ook nu nog - de keuze of ze hun gesneuvelde jongens in Amerika begraven of in het land waar ze gevonden worden. De Engelsen en de jongens van het Britse Gemenebest werden begraven in het land waar ze sneuvelden, op speciale Britse Oorlogsbegraafplaatsen. Ik veronderstelde dat het vinden van vermiste personen wonden zou openrijten bij de families, maar vermist bleek erger te zijn dan dood. De identificatie veroorzaakte een schok, maar betekende tegelijkertijd een bevrijding, want er kwam een laatste rustplaats voor een geliefde." 

Nooit een routineklus
"Ondanks die twintig jaar en 130 vliegtuigen werd het bergen van een vliegtuigwrak nooit een routineklus. Dankzij de routinekénnis kon ik het werk doen, maar omdat het om mensen ging, wilde ik tweehonderd procent zekerheid hebben en konden we niet grondig genoeg zijn. Ik had het gevoel met mijn werk iets terug te kunnen doen voor de vliegers die zich vrijwillig hebben ingezet om ons te bevrijden. Ik heb grenzeloos bewondering en respect voor die jongens. Zo zat bijvoorbeeld de 'middenbovenschutter' in een Lancaster op een vlucht naar Berlijn tien uur lang op een linnen band, waarvan acht uur boven vijandelijk gebied, en dat vele angstige vluchten lang." 

Monument voor álle geallieerde vliegers
"Dronten bestond niet in de Tweede Wereldoorlog. Begin jaren zestig rees het idee om een monument op te richten voor de vliegers, want - zo redeneerde men - dankzij die jongens konden de bewoners van de polder in vrijheid leven. Elk dorp of stad had toen al zijn oorlogsmonument. In 1964 hebben we de propeller van een vliegtuig in Oost-Flevoland geborgen. De motor hing er nog aan, compleet met motorplaatje. De berging werd uitgezonden op tv. De propeller kreeg een plaats op het erf van boer Doornbos, maar werd in 1965 bestemd tot monument. Zo kwam die prop bij het gemeentehuis van Dronten. Het is het enige monument in Europa dat is opgedragen aan álle geallieerde vliegers. Het monument is geadopteerd door basisscholen in Dronten, elk jaar een andere. Begin april bezoeken mijn vrouw en ik deze school en vertellen over de luchtoorlog. Op 4 mei wonen we de herdenking bij. We hebben sinds 1965 nog nooit een herdenking gemist. Het is te belangrijk."

Vermist blijkt erger te zijn dan dood

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht