Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door OBS De Bôge.

Hemrik, monument voor A.C.M. de Saxcé (foto: Verzetsmuseum Friesland)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor A.C.M. de Saxcé in Hemrik (gemeente Opsterland) is een plaquette van witte natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN DE PILOOT
DE SAXCÉ ARNAUD
2e LUITENANT
GEBOREN 10-8-1919
TE ST. JEAN DE BRAYE (LOIRET)
GEVALLEN TE HEMRIK
10-4-1945.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor A.C.M. de Saxcé in Hemrik (gemeente Opsterland) is opgericht ter nagedachtenis aan de Franse piloot die op 10 april 1945 bij de Hemrikersluis is gesneuveld.

Arnaud Charles Marie de Saxcé was 2e luitenant-vlieger in het 341ste Franse squadron van de Royal Air Force - Groupe Chasse Alsace. Op 10 april 1945 was De Saxcé opgestegen van het noodvliegveld in het Brabantse Schijndel voor een verkenningsvlucht boven Friesland. Toen zijn toestel door vijandelijk vuur werd getroffen, bleef hij met zijn halfgeopende parachute haken aan zijn Spitfire. Op 12 april 1945 werd hij begraven op de N.H. begraafplaats in Hemrik. Op 27 juli 1949 werd hij herbegraven in zijn geboorteplaats St. Jean de Braye (Loiret) in Frankrijk.

Locatie
De gedenkplaat bevindt zich naast de ingang van de N.H. kerk te Hemrik (gemeente Opsterland).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.