Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 17 april 1985
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door PCBS Prinses Juliana.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Chr. Nationale School Prinses Juliana.

Lieren, bevrijdingsmonument (foto: J. Reitsma)
Lieren, bevrijdingsmonument (J. Reitsma)
Lieren, informatiebord (foto: J. Reitsma)
Lieren, bevrijdingsmonument (foto: J. Reitsma)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Lieren (gemeente Apeldoorn) bestaat uit een zwerfkei met daarop bevestigd een plaquette en een Canadese es. Bij deze boom is een informatiebord geplaatst.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:

'PRINCESS PATRICIA CANADIAN LIGHT INFANTRY

BEVRIJDERS
VAN
LIEREN
17-04-1945
2E BRIGADE - 1E DIVISIE
THANK YOU LIBERATORS
SICILIË - ITALIË - FRANKRIJK - BELGIË
DUITSLAND - HOLLAND'.

De tekst op het informatiebord luidt:

'17 APRIL 1945 "40 JAAR VRIJ" 17 APRIL 1985

DEZE CANADESE ES IS GEPLANT OP 17 APRIL 1985

40 JAAR NA DE BEVRIJDING DOOR DE CANADEZEN.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument in Lieren (gemeente Apeldoorn) herinnert aan de bevrijding van Beekbergen, Oosterhuizen en Lieren door Canadese militairen op 17 april 1945.

In april 1945 kreeg de Canadese Princess Patricia’s Canadian Light Infantry (PPCLI) opdracht om ten zuiden van Apeldoorn via de dorpen Oosterhuizen, Lieren en Beekbergen op te rukken naar Apeldoorn, samen met andere eenheden van de 2nd Canadian Infantry Brigade. Zo moest de bevrijding van Apeldoorn door andere Canadese eenheden, die uit oostelijke richting oprukten, worden ondersteund. Door de snelle opmars van andere geallieerde troepen uit de richting van Otterlo dreigden de Duitsers in de omgeving van Apeldoorn te worden afgesneden. Daardoor werden zij gedwongen in de nacht van 16 op 17 april hun verdediging ten westen van het Apeldoorns Kanaal op te geven. De Canadese Patricia’s Infantry kon daarom zonder veel tegenstand de drie dorpen op 17 april 1945 bevrijden.

Oprichting
Het monument is opgericht ter ere van het veertigjarige jubileum van de bevrijding van Beekbergen, Oosterhuizen en Lieren. Aanvankelijk was men van plan in ieder dorp een apart bevrijdingsmonument op te richten, maar later werd gekozen voor één monument dat in Lieren werd geplaatst vanwege haar centrale ligging ten opzichte van de andere twee dorpen.

Onthulling
Het bevrijdingsmonument is onthuld op 17 april 1985 door de burgemeester van Apeldoorn, de heer P.A.C. Beelaerts van Blokland. Na de onthulling van de zwerfkei werd een Canadese es geplant door een inwoner van elk van de drie dorpen, en door een Beekbergenaar die twee dagen voor de bevrijding geboren is.

Locatie
Het bevrijdingsmonument bevindt zich in het plantsoen voor de Lierderstraat te Lieren (gemeente Apeldoorn).

Bronnen

  • De heer Jelle Reitsma;
  • www.apeldoornendeoorlog.nl;
  • Apeldoorn '40-'45, het verhaal achter de Apeldoornse oorlogsmonumenten van Jan Heerze en Jelle Reitsma (Apeldoorn, 2006);
  • Bevrijdingsatlas Veluwe van E. van de Weerd, P.A. Veldheer en G. Crebolder (Barneveld, 1985). ISBN 90-70150-19-0;
  • Gelderland bevrijd van Drs. C.H.J. Peters (Hulst, 1994). ISBN 90-5327-112-0;
  • Canadezen in actie van H. Bollen en P. Vroemen (Arnhem, 1994). ISBN 90-6255 599-3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht