Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Henk J. Etienne (1895-1968)
Onthulling: 26 oktober 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS Sint Victor.

Apeldoorn, 'Marechaussee-monument' (foto: Tamara Reijers, Checkpoint)
Apeldoorn, 'Marechaussee-monument' (foto: Tamara Reijers, Checkpoint)
Apeldoorn, 'Marechaussee-monument' (foto: Tamara Reijers, Checkpoint)
Onthulling monument (foto: J. Reitsma)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Marechaussee-monument' in Apeldoorn is een beeldengroep van Franse kalksteen op een gemetselde sokkel van bakstenen. De beeldengroep bestaat uit een half opgerichte, stervende man die de brandende toorts overdraagt aan een bij hem neerknielende man. Deze kameraad blikt vastberaden en moedig in de toekomst. Op de sokkel is een plaquette bevestigd. Aan de achterzijde van het monument bevindt zich een beukenhaag in een halfronde vorm.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'AAN HEN DIE VIELEN

KONINKLIJKE MARECHAUSSEE
KORPS POLITIE TROEPEN
KORPS MILITAIRE POLITIE.'

Symboliek
De toorts staat symbool voor het licht van de vrijheid.

Wijzigingen
In 1949 was er op de sokkel een andere plaquette bevestigd.

De tekst op deze plaquette luidde:
'IN MEMORIAM
AAN
DE GEVALLEN MILITAIREN
DER
KONINKLIJKE MARECHAUSSEE
EN
POLITIETROEPEN
1940-1945

ZONDER VREES EN ZONDER BLAAM.'

In 1950 werd een vervangende plaquette aangebracht waarop ook zij die van 1946 tot 1951 in Indonesië het leven hebben gelaten werden geëerd. In de jaren negentig werd deze plaquette vervangen door de huidige plaquette. De reden hiervoor was dat men van mening was dat het monument een herdenkingsplaats zou moeten zijn voor alle omgekomen leden van de Koninklijke Marechaussee, ook na 1950.

 

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Marechaussee-monument' in Apeldoorn is opgericht ter nagedachtenis aan de leden van de Koninklijke Marechaussee en het Korps Politietroepen, die in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Vanouds wordt in Apeldoorn de Koninklijke Marechaussee opgeleid. In de bezettingstijd zijn 118 leden omgekomen. Hun namen staan vermeld in het Gulden Boek, dat op iedere vestiging van de marechaussee is in te zien. Een deel van de marechaussee uit de zuidelijke provincies en een honderdtal leden van het Korps Politietroepen vluchtten naar Engeland. Deze zogeheten Engelandvaarders kwamen per parachute weer in Nederland terug om inlichtingen- en sabotagewerk te verrichten.

Na de Tweede Wereldoorlog begon de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Bij de politionele acties zijn dertien leden van de Koninklijke Marechaussee omgekomen.

Oprichting
Kolonel der Koninklijke Marechaussee, jonkheer D.J.H.N. den Beer Poortugael, nam in 1949 het initiatief om een monument op te richten voor de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen leden van het Wapen der Koninklijke Marechaussee en het Korps Politietroepen. Op 1 oktober 1949 verleende het Ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting toestemming voor de oprichting bij de Koning Willem-III-kazerne.

Onthulling

Het monument is onthuld op 26 oktober 1949 door Hare Majesteit Koningin Wilhelmina. Deze datum was de 135e verjaardag van de Koninklijke Marechaussee. Met een aangeboden zilveren schaar onthulde zij door het doorknippen van een lint het monument.

Herdenking
Bij het monument vindt jaarlijks een herdenking plaats rond 26 oktober.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de oude hoofdpoort van de koning Willem III-kazerne, gelegen aan de Frankenlaan te Apeldoorn.

Bronnen

  • Koninklijke Marechaussee;
  • De heer Jelle Reitsma;
  • Apeldoorn Monumenten van L.P. van Oppen e.a. (Apeldoorn, 1990);
  • www.apeldoornendeoorlog.nl;
  • Apeldoorn '40-'45, het verhaal achter de Apeldoornse oorlogsmonumenten van Jan Heerze en Jelle Reitsma (Apeldoorn, 2006).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Het was verschrikkelijk, toen kwamen de joden, wel honderden

Gerardus Lafeber, Apeldoorn - Gelderland

De Amsterdamse Jodenbreestraat tijdens de oorlog. Er is een avondklok, maar als Marechaussee mag hij nog over straat. Sommige huizen zijn al leeg. De bewoners zijn weggevoerd, de deuren kapot. Hij ziet niets, hoort niets, maar voelt de angst achter de ramen. Hij kan het niet goed uitleggen. Maar als je het hebt meegemaakt, zegt hij, vergeet je het nooit meer. Gerardus Lafeber (1920) zit in de oorlog bij de Marechaussee. Maar het Marechausseemonument in Apeldoorn roept bij hem vooral dubbele gevoelens op. Hij vertelt waarom.

door Marleen Wegman-Qualm (redactie Checkpoint)

Angstige toestanden
"Als beroepsmilitair stuurden ze me begin 1939 naar Vught, naar het tweede Regiment Huzaren Motorrijders. Op 10 mei 1940 leverden Duitse treinen troepen af bij het Brabantse dorp Zeeland. Ter hoogte van Mill lieten Nederlandse militairen de trein ontsporen. De opdracht was: als je een Duitser ziet, dan schiet je. Ik heb ook geschoten, maar ik weet niet of ik iemand heb geraakt. Het waren angstige toestanden. In Mill kwamen 31 Nederlandse militairen en negen burgers om het leven."

De lucht boven Rotterdam was rood
"We trokken ons terug achter de Hollandse waterlinie. De bedoeling was dat wij als huzaren-motorrijders doorgingen naar Rotterdam. Maar zover is het niet gekomen. De lucht boven Rotterdam was roodgloeiend. We hadden geen idee wat er was gebeurd. We hadden geen radio’s, dus we wisten niets. Pas later hoorden we dat Rotterdam in brand stond."

Bij de Marechaussee
"Na de capitulatie moest ik verschijnen voor een commissie van officieren. Het hoofd heette majoor Kaasjager. Hij droeg een jasje met een opstaande gouden kraag. Ik had nog nooit zo’n hoge peer gezien. Het eerste dat hij mij vroeg was hoe het kon dat de knoop van mijn jasje af was. Kun je het je voorstellen? Heb je zoveel ellende meegemaakt en dan beginnen ze over een knoop! Die majoor raffelde mijn loopbaan af en zei toen: en dan ga je naar de Marechaussee. Nog wat te vragen? Nee majoor. Ingerukt. Zo ging dat, zo ben ik bij de Marechaussee gekomen. In ons achterhoofd hadden we altijd het idee dat de oorlog snel over zou zijn en dat we dus een paar maanden later gewoon weer beroeps zouden zijn."

Toen kwamen de joden
"In 1941 werden de officieren van de Marechaussee afgevoerd naar Duitsland en kwamen er Duits-gezinde officieren voor terug. Ik werd met een aantal collega's ingedeeld bij de brigade in Amstelveen. Eén à twee keer per maand oefenden we op een braakliggend terrein in Amsterdam-Oost. Op een gegeven moment bleek het hele terrein te zijn bestraat. Een paar weken daarna stond er een hek omheen van harmonicagaas en prikkeldraad. Nog wat later moesten we ons 's morgens om vijf uur opstellen om het terrein heen, met onze rug ernaar toe. Er werd heel geheimzinnig over gedaan. En toen... Het was verschrikkelijk, toen kwamen de joden. Wel honderden. Ze kwamen met koffers, met dekens. Mannen, vrouwen, kinderen, baby's in kinderwagens. Oude mensen die amper konden lopen. Om acht uur werden we afgelost en gingen we terug op de fiets naar Amstelveen. Pas later kreeg ik door hoe geraffineerd dat wel niet was. De trein reed voor, het hek ging open en alle mensen van het terrein konden zo de trein in. We wisten daar niets van. En als je er iets van wist, had je je mond maar te houden. Anders ging je zelf naar Duitsland."

Op diverse plekken gedetacheerd
"Vanaf 1942 ben ik op diverse plekken in Nederland gedetacheerd geweest, telkens voor een paar maanden. Zo liep ik in Hooge Mierde bij nacht en ontij langs de grens, tegen de smokkelaars. Het was af en toe knap angstig. Je hart klopte soms in je keel. Dan schoten we in de bomen en dan was het weer stil. Ook heb ik controle gelopen in de Maastunnel in Rotterdam. Uiteindelijk kwam ik in Wormerveer terecht. Samen met andere politiemensen heb ik daar deelgenomen aan overvallen en aan wapentransporten. Op een gegeven moment vertelde de directeur van een oliefabriek, Fust, dat mijn naam werd genoemd op een lijst van de SicherheitsDienst. 'Wegwezen', zei hij. Ik ben op een goederentrein gesprongen naar Leiden, naar m'n ouders, heb m'n uniform uitgedaan, burgerpak aan en terug naar Wormerveer. Dat was in november 1944. Maandenlang sliep ik bovenin fabrieken in Koog aan de Zaan, tussen de machines in. Fust heeft er voor gezorgd dat ik levend uit de oorlog ben gekomen."

Bij de marechaussee gebleven
Na de bevrijding meldde ik me op de Marechausseekazerne in Wormerveer. Uiteindelijk ben ik tot mijn pensionering in 1975 bij de Marechaussee gebleven. Waar ik moeite mee had was dat de leiding weer in handen was van officieren die in de oorlogsjaren in Duitsland hadden gezeten. Ze gingen door zoals ze in 1941 waren weggegaan. Je moest je mond houden en in de houding staan. Ze deden net alsof er in de oorlogsjaren niets was gebeurd, ze wilden ook niets weten van de illegaliteit."

Het was verschrikkelijk, toen kwamen de joden, wel honderden

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht