Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Guido Metsers
Onthulling: 1969
Adopteer dit monument.

Hulst, 'De Gevallen Krijger' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Hulst, 'De Gevallen Krijger' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Gevallen Krijger' in Hulst is een bronzen beeld van een mannenfiguur, die al half liggend nog verder achterover valt. Het beeld is geplaatst op een bakstenen voetstuk met op de voorzijde een koperen gedenkplaatje. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 1 meter breed en 75 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkplaatje luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN ONZE DIERBAREN
1940 - 1945'.

Wijziging
Het beeld was oorspronkelijk uitgevoerd in witte natuursteen, maar in 2002 werd geconstateerd dat het beeld in erbarmelijke staat verkeerde. Op 3 december 2002 werd het van zijn sokkel gehaald. Vervolgens is er een mal gemaakt en is in brons een volledig nieuw exemplaar gegoten. Dit bronzen exemplaar is op 15 april 2003 op de sokkel aan de Glacisweg geplaatst. Dit project kostte circa € 20.000,-.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Gevallen Krijger' in Hulst is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
Het gedenkteken werd gemaakt door Guido Metsers. In 1956 werd de toen 16-jarige Metsers uitgedaagd door professor Van Esbroeck om iets te maken ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Toen het beeld klaar was, bleef het echter achter in de werkplaats van steenhouwerij Rooms aan de Steensedijk te Hulst. In 1968 hoorde toenmalig wethouder J. Stolte over het bestaan van het beeld van Metsers. Hij opende vrijwel direct de onderhandelingen met hem. En zo kwam het dat het beeld voor circa € 320,- in handen kwam van de gemeente Hulst.

Oprichting
Het monument is onthuld in 1969 door burgemeester P.J.G. Molthoff.

Bronnen

  • Gemeente Hulst;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Website www.gemeentehulst.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht