Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Hulst, bevrijdingsplaquette (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
De bevrijdingsplaquette in Hulst bevat een afbeelding van een roofvogel. De gedenkplaat is 1 meter hoog, 50 centimeter breed en 5 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'MIASTU HULST
W DOWOD PAMIECI I PRZYJAZNI
POLSKO HOLENDERSKIEJ
BATALJON STRZELCOW PODHALANSKICH
1944 - 1945
AAN DE STAD HULST
ALS AANDENKEN VAN DE
HOLLANDSE POOLSE VRIENDSCHAP
BATALJON STRZELCOW PODHALANSKICH'.

Symboliek
Het monument staat symbool voor de vriendschap tussen de Poolse bevrijders en de inwoners van Hulst.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De bevrijdingsplaquette herinnert de inwoners van Hulst aan de bevrijding van hun gemeente door het Regiment Bergenjagers van de Eerste Poolse Pantserdivisie.

Op 6 juni 1944 landden de geallieerden in Normandië. Na D-Day (decision-day, ofwel de dag van de beslissing) rukten de geallieerde troepen op in noordelijke richting. Op 12 september overschreden Amerikaanse troepen de Nederlandse grens. De opmars leek niet meer te stuiten. Operatie 'Market Garden' volgde, een groot offensief van 17 tot 26 september 1944 waarmee de geallieerden een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland wilden veroveren door met luchtlandingstroepen in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veilig te stellen en met grondtroepen over deze bruggen op te rukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken in de Betuwe. Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. 

Zeeuws Vlaanderen
Ondertussen woedde er van 16 september tot 2 november 1944 een zware strijd in Zeeuws-Vlaanderen, waar de bezetter zich met hand en tand verzette. Dit had grote verwoestingen tot gevolg. Hulst werd bevrijd door Poolse troepen van de Eerste Poolse Pantserdivisie. 

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946 door een officier van het Regiment Bergenjagers.

Locatie
De gedenkplaat hangt in het gemeentehuis aan de Grote Markt te Hulst. Naast de plaat hangt tevens een verzetsplaquette. De plaquettes zijn te bezichtigen tijdens openingstijden.

Bronnen

  • Gemeente Hulst;
  • Van obelisk tot oorlogsgraf - Kleine monumenten en ornamenten in Zeeland, deel 2 van Jan J.B. Kuipers en Peter Sijnke (Provincie Zeeland, oktober 2002). ISBN: 90-71565-70-x.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht