Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Kees Kuiler
Onthulling: 29 december 1947
Adopteer dit monument.

Utrecht, monument aan de Nicolaas Beetsstraat (foto: Fotodienst GAU)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Nicolaas Beetsstraat te Utrecht is een plaquette met tekst. Op de plaquette staat onder andere een strofe uit 'Avond in de cel' van K.A. Beversluis uit het Geuzenliedboek 1940-1945.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'OP MAANDAG 6 NOVEMBER 1944
IS DIT GEBOUW DOOR BOMINSLAG
GETROFFEN EN GEDEELTELIJK VERNIELD.

DAARBIJ VERLOREN HET LEVEN:
DE ARTS C.H. VAN DER PLAATS, DE ZUSTERS J.C. BOHM, B. DRENTH, T. GROEN, J. SANDERS, D. WELLEMA, A.M. ZWAAL, D. ZIJLSTRA, BROEDER W. VAN LAARHOVEN, DE ANALYSTE M. GIPS, DE DIENSTBODEN E. VAN DEN BERG, H. NAGTEGAAL, DE PORTIER W. RAS, DE PATIËNTEN CH. BARTEN, ZUSTER R. BRUMMELKAMP, N. BRONKERS, C.P. CARTHIER, E. NIESSEN-VAN WIJNEN, J. SLIM, DE BEZOEKERS DS. M. HEIKOOP EN DS. J.R. IMMINK

WEER IS EEN ZWARE DAG TRAAG WEGGEVLOEID.
WAAROM, O GOD, KWAM OVER MIJ DIT LEED?
MAAKT GIJ MIJ STILLE, VADER, DAT IK WEET,
DAT UIT ELK KWAAD DOOR U EEN ZEGEN GROEIT'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Nicolaas Beetsstraat herinnert de inwoners van Utrecht aan de bominslag van 6 november 1944 in de Utrechtse neurologische kliniek van het Stads- en Academisch ziekenhuis. Hierbij zijn 21 personeelsleden, patiënten en bezoekers om het leven gekomen.

De namen van de 21 slachtoffers luiden:

Ch. Barten, E. van den Berg, J.C. Bohm, R. Brummelkamp, N. Bronkers, C.P. Carthier, B. Drenth, M. Gips, T. Groen, M. Heikoop, J.R. Immink, W. van Laarhoven, H. Nagtegaal, E. Niessen-van Wijnen, C.H. van der Plaats, W. Ras, J. Sanders, J. Slim, D. Wellemal, D, Zijlstra en A.M. Zwaal.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 december 1947 door burgemeester Ter Pelkwijk.

Locatie
Het monument bevindt zich in de neurologische kliniek van het Stads- en Academisch ziekenhuis, gelegen aan de Nicolaas Beetsstraat in Utrecht.

Bronnen

  • Gemeente Utrecht;
  • Krantenartikel in het Utrechtsch Nieuwsblad van 29 december 1947.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht