Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in ‘De Inktpot’ te Utrecht is uitgevoerd in brons.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 – 1945
H.J. VAN AALDEREN WILHELMINA A.M. KRAAYMAAT
J. ASCHERL H.P. MEIJER
K. BARTMANN S. NOACH
P. BEER HENDRIKA M. VAN PIGGELEN
V.F.J. BOSCH J.M.I. REITSMA
W.A. BREUKELMAN W. SIMON THOMAS
H. CLERX FLORA S. SNATAGER
N. VAN DAM J. STENGER
H. EDING JOHANNA R.F. STERN
JUDITH ENGELSMAN H.W. TEKELENBURG
J.H.P. HENDRIKS F. VAN TERWISGA
W.G. JOUSTRA O.R. THOMSEN
J.A. KLEIN F. VAN DER VEEN
J. KOK P. VINK
H.T.A. KETELAAR J. VLAANDEREN’.

Symboliek
Onder de namen is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De namen van de omgekomen personeelsleden staan ook vermeld op het ‘Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel’ te Utrecht.

De geschiedenis

De plaquette in ‘De Inktpot’ te Utrecht is aangebracht ter nagedachtenis aan 32 hoofdkantoormedewerkers van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 32 slachtoffers luiden:

H.J. van Aalderen, J. Ascherl, K. Bartmann, P. Beer, V.F.J. Bosch, Elisabeth R. Bosma, W.A. Breukelman, H. Clerx, N. van Dam, H. Eding, Judith Engelsman, J.H.P. Hendriks, W.G. Joustra, J.A. Klein, J. Kok, H.T.A. Ketelaar, Wilhelmina A.M. Kraaymaat, H.P. Meijer, S. Noach, Hendrika M. van Piggelen, A. Pouw, J.M.I. Reitsma, W. Simon Thomas, Flora S. Snatager, J. Stenger, Johanna R.F. Stern, H.W. Tekelenburg, F. van Terwisga, O.R. Thomsen, F. van der Veen, P. Vink en J. Vlaanderen.

Meer informatie over deze slachtoffers vindt u hier.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 september 1948.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De gedenkplaat hangt in ‘De Inktpot’, het derde hoofdadministratiegebouw van de Nederlandse Spoorwegen, links in het trappenhuis tussen de parterre en de eerste verdieping te Utrecht.

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 – nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • De heer Nico Spilt;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents