Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 8 november 1948
Adopteer dit monument.

Drachten, Monument voor Bauke Lijklema (foto: Harry Cock - fotolicentie: CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Bauke Lijklema te Drachten (gemeente Smallingerland) is een marmeren plaquette. Op de gedenkplaat is in reliëf het gemeentewapen aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'MEI 1940 MEI 1945

GEDENKPLAAT
TER HERINNERING AAN

BAUKE LIJKLEMA
GEB. 1 JUNI 1916 - OVERL. 16 APRIL 1945
IN LEVEN WERKMAN REINIGINGSDIENST

GEVALLEN IN DE STRIJD VOOR
VRIJHEID EN RECHT

AANGEBRACHT DOOR HET GEMEENTEBESTUUR VAN
SMALLINGERLAND'.

Wijziging
Oorspronkelijk hing de herdenkingsplaat in de hal van het gebouw van Gemeentewerken aan de Torenstraat. Op 8 december 1997 is de plaquette samen met twee andere gedenkplaten opnieuw onthuld in de hal van het gemeentehuis.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Bauke Lijklema te Drachten (gemeente Smallingerland) is opgericht ter nagedachtenis aan de gemeenteambtenaar die in de strijd tegen de bezetter is omgekomen.

Bauke Lijklema werd geboren op 1 juni 1916 in Drachten. Hij was werkzaam bij de gemeentelijke reinigingsdienst. Als lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten had hij zich opgegeven om mee te werken aan de zuivering van het nog bezette gedeelte van Friesland. Bij Steenendam, op de splitsing Oudkerk-Rinsumageest en Birdaard, kwam het op 15 april 1945 tot een vuurgevecht met de bezetter. Zwaar gewond werd Lijklema naar een Leeuwarder ziekenhuis gebracht, waar hij de volgende dag stierf. Hij werd begraven op de Algemene Zuiderbegraafplaats in Drachten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 november 1948.

Locatie
De plaquette hangt in de hal het gemeentehuis van Drachten (gemeente Smallingerland) aan de Gauke Boelensstraat.

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.
  • Leeuwarder Courant van 9 december 1997.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.