Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Tjalling Wagenaar te Drachten (gemeente Smallingerland) is een marmeren plaquette. Op de gedenkplaat is in reliëf het gemeentewapen aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'MEI 1940 MEI 1945

GEDENKPLAAT
TER HERINNERING AAN

TJALLING WAGENAAR
GEB. 17 FEB. 1908 – OVERL. 16 OCT. 1944
IN LEVEN HOOFDCOMMIES TER SECRETARIE

GEVALLEN IN DE STRIJD VOOR
VRIJHEID EN RECHT

AANGEBRACHT DOOR HET GEMEENTEBESTUUR VAN
SMALLINGERLAND'.

Wijziging
Oorspronkelijk hing de herdenkingsplaat op een onopvallende plek in het
gemeentehuis. Op 8 december 1997 is de plaquette samen met twee andere
gedenkplaten opnieuw onthuld in de hal van het gemeentehuis.

De geschiedenis

Het monument voor Tjalling Wagenaar te Drachten (gemeente Smallingerland) is opgericht ter nagedachtenis aan de gemeenteambtenaar die in de strijd tegen de bezetter is omgekomen.

Tjalling Wagenaar werd geboren op 17 februari 1908 in Tolkamer. Hij was lid van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers. Ook was hij betrokken bij de uitgave van het illegale dagblad Vrij Nederland. In de nacht van 5 juli 1943 werd hij gevangen genomen ten gevolge van arrestaties in de groep van Vrij Nederland. Daarbij werden de door hem verzorgde onderduikers gearresteerd. Via Groningen werd Wagenaar op transport gezet naar het concentratiekamp Neuengamme. Hier overleed hij op 16 oktober 1944. In Drachten is een straat naar hem genoemd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 november 1948.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De plaquette hangt in de hal het gemeentehuis van Drachten (gemeente Smallingerland) aan de Burgemeester Wuiteweg.

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg – Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.
  • Leeuwarder Courant van 9 december 1997.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Henk Wagenaar | 04 mei 2018

Mijn vader is na zijn gevangenname eerst naar Groningen gebracht en omstreeks eind augustus 1943 vervoerd naar het concentratiekamp in Vught. In augustus 1944 werd het kamp in Vught geleegd en de gevangenen overgebracht naar het "Durchgangslager" in Amersfoort. De reden om Vught te sluiten was de snelle geallieerde opmars door Frankrijk en België. Toen de gealieerden ook Zuid-Nederland begonnen te bevrijden werd het merendeel van de gevangenen in Amersfoort overgebracht naar Duitsland, naar het concentratie-kamp Neuengamme, iets ten oosten van Hamburg.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents