Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ir. H.G.J. Schelling, dhr. Winkelman
Onthulling: 28 oktober 1948
Adopteer dit monument.

Utrecht, plaquette in het NS-station (foto : B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Utrecht is uitgevoerd in brons.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1945
C. VAN DONSELAAR L.H. PENNINKX
C.J. VAN GEELEN J.G. POORTMAN
J. GIES G.B. TIENTJES
S. DE LANGE B.H.H. VENEMA'.

Symboliek
Onder de namen is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De namen van de omgekomen personeelsleden staan ook vermeld op het 'Monument voor het Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het NS-station te Utrecht is aangebracht ter nagedachtenis aan acht personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Zij maakten deel uit van het stations- en tractiepersoneel langs de lijn.

De namen van de acht slachtoffers luiden:

C. van Dinselaar, C.J. van Geelen, J. Gies, S. de Lange, L.H. Penninkx, J.G. Poortman, G.B. Tientjes en B.H.H. Venema.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 oktober 1948 door de heer B.H.G. Rambonnet, hoofdinspecteur van het vervoer van de Nederlandse Spoorwegen.

Locatie
De gedenkplaat hangt op de kolom naast de trap richting spoor 4b in het Centraal Station te Utrecht.

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Gemeente Utrecht;
  • Utrechtsch Nieuwsblad van 28 oktober 1948 en 28 april 1951;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht