Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Ir. H. de Vries
Onthulling: 1975
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door PCBS De Brug.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door RKBS Nicolaas.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door OLV van Fatimaschool.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door RKBS De Opstap.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS Agnesschool.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door SBO De Wenteltrap.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Kronenburgplantsoen te IJsselstein is een betonnen plaat met daarop bevestigd een marmeren gedenkplaat. Op de marmeren plaat is een bronzen plaquette met embleem aangebracht. De betonnen plaat is 1 meter 80 hoog, 1 meter 80 breed en 20 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'ZIJ DIE VIELEN
N. STEENBEEK 1915 - 1940
H.A.M. BENSCHOP 1915 - 1945
A. BELO 1927 - 1947
J.A. DE KUIJER 1927 - 1949'.

Wijziging
Oorspronkelijk had het monument een embleem. Dit was een ereteken voor 'orde en vrede'. Het zwaard van de Nederlandse leeuw staat symbool voor de verdediging van Nederland, de palmtak voor vrede en rust en de helm is de persoon die deze taken heeft uitgevoerd. Het embleem is in april 1994 ontvreemd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Kronenburgplantsoen te IJsselstein is opgericht ter nagedachtenis aan vier medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

N. Steenbeek, H.A.M. Benschop, A. Belo en J.A. de Kuijer.

Tijdens de mobilisatie moest Nico Steenbeek in augustus 1939 opkomen als reserve 2de luitenant. Op de eerste dag van de oorlog had Steenbeek de opdracht om het vliegveld Ockenburg bij Den Haag te bombarderen. Tijdens deze operatie verongelukte zijn vliegtuig boven zee.

Herman Benschop zat tijdens de bezettingsjaren in het verzet. Hij had een grote weerzin tegen de jodenvervolging. Hij was aangesloten bij de Landelijke Knokploeg en lid van de sabotagegroep van de plaatselijke knokploeg in Utrecht. Benschop heeft verschillende joden naar veilige adressen gebracht. Ook heeft hij zelfstandig een munitieschip van de bezetter tot zinken gebracht, dat lag afgemeerd in het Amsterdam-Rijnkanaal. Toen Benschop door de NSB op straat werd gearresteerd, droeg hij een wapen bij zich. Nauwelijks twee maanden voor de bevrijding is hij samen met zeventien andere verzetsmensen gefusilleerd op het Fort De Bilt.

Jan de Kuijer werd eind 1946 opgeroepen voor de dienstplicht en ingedeeld bij het 4de Regiment Stoottroepen in Nijmegen. Op 12 mei 1947 vertrok zijn bataljon naar Sumatra. De Kuijer werd als bakker ingedeeld bij de verzorgingscompagnie en bevorderd tot soldaat 1ste klas in de functie van korporaal. Tijdens een voedseltransport op 19 februari 1949 in Palvepoek werd de wagen waarin De Kuijer zat, in een hinderlaag gelokt en beschoten. Op 20 februari 1949 is De Kuijer op het ereveld in Pandang met militaire eer begraven.

Albertus Belo werd in 1947 opgeroepen voor militaire dienst en ingedeeld bij het 3de en 4de Regiment Stoottroepen. Hij vertrok naar voormalig Nederlands-Indië, waar hij al snel werd bevorderd tot soldaat 1ste klas. Op 25 augustus 1947 ging hij in pelotonsverband op patrouille. Bij Loeboek Pakem kwam Belo in een hinderlaag terecht. Belo is op de erebegraafplaats in Medan (Sumatra) met militaire eer begraven.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1975.

Locatie
Het monument is geplaatst in het Kronenburgplantsoen, bij de Oude St.-Nicolaaskerk aan de Utrechtsestraat te IJsselstein.

Bronnen

  • Gemeente IJsselstein;
  • Krantenartikel in het Zenderstreeknieuws van 11 mei 1994;
  • Tijdschrift Historische Kring IJsselstein van september 1995, no. 74.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht