Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op sportveld 'Dijnselburg' te Zeist is een bakstenen zuil, bekroond met een kopstuk en een gebeeldhouwde vlam van witte natuursteen. In de zuil is een plaquette ingemetseld. De zuil is 1 meter 20 hoog, 48 centimeter breed en 47 centimeter diep. Het kopstuk is 18 centimeter hoog, 58 centimeter breed en 57 centimeter diep. De vlam is 42 centimeter hoog, 28 centimeter breed en 28 centimeter diep.

Teksten
Op het kopstuk staan de woorden:

'TER NAGEDACHTENIS'.

De tekst op de plaquette luidt:

'FRANS VIOLA
KEES VAN DE WATER
PIET JUTTE
JOOP VERBEEK

ZIJ VIELEN VOOR DE VRIJHEID
VAN ONS VADERLAND.
1940 – 1945'.

Wijziging
De zuil stond oorspronkelijk op het voetbalveld aan de Driebergseweg op de Koeburg. Het monument stond waarschijnlijk in een plantsoen dat door een ijzeren hekwerk was omgeven, want bij de onthulling werden ene heer Van Dijk (Oderata) bedankt voor de tuinaanleg en ene heer v.d. Flier voor het smidswerk. In 1976 is het monument verplaatst naar sportveld 'Dijnselburg' aan de Dijnselburgerlaan in Huis ter Heide, waar de vereniging haar nieuwe sportaccomodatie in gebruik nam.

De geschiedenis

Het monument op sportveld 'Dijnselburg' te Zeist is opgericht ter nagedachtenis aan vier voetballers die tijdens de bezettingstijd door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

Piet Jutte, Joop Verbeek, Frans Viola en Kees van de Water.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 juni 1946 door J.J.M. Truijens (voorzitter van de Voetbalvereniging Zeist) in aanwezigheid van familieleden van omgekomen spelers.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument staat dichtbij het verenigingsgebouw op het sportveld 'Dijnselburg', gelegen aan de Dijnselburgerlaan te Zeist.

Bronnen

  • Gemeente Zeist;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • De heer R.P.M. Rhoen.

Voor meer informatie
Raadpleeg het register van sinds 1940 in oorlogssituaties omgekomen militairen en burgers met als laatste woonplaats Zeist of in Zeist gewoond hebbend en van militairen en burgers die in Zeist begraven liggen of gelegen hebben: www.rhoen.nl.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents