Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Maarten L. Pauw (1912-1966)
Onthulling: 1 juni 1946
Adopteer dit monument.

Zeist, monument op sportveld 'Dijnselburg' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Zeist, monument op sportveld 'Dijnselburg' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op sportveld 'Dijnselburg' te Zeist is een bakstenen zuil, bekroond met een kopstuk en een gebeeldhouwde vlam van witte natuursteen. In de zuil is een plaquette ingemetseld. De zuil is 1 meter 20 hoog, 48 centimeter breed en 47 centimeter diep. Het kopstuk is 18 centimeter hoog, 58 centimeter breed en 57 centimeter diep. De vlam is 42 centimeter hoog, 28 centimeter breed en 28 centimeter diep.

Teksten
Op het kopstuk staan de woorden:

'TER NAGEDACHTENIS'.

De tekst op de plaquette luidt:

'FRANS VIOLA
KEES VAN DE WATER
PIET JUTTE
JOOP VERBEEK

ZIJ VIELEN VOOR DE VRIJHEID
VAN ONS VADERLAND.
1940 - 1945'.

Wijziging
De zuil stond oorspronkelijk op het voetbalveld aan de Driebergseweg op de Koeburg. Het monument stond waarschijnlijk in een plantsoen dat door een ijzeren hekwerk was omgeven, want bij de onthulling werden ene heer Van Dijk (Oderata) bedankt voor de tuinaanleg en ene heer v.d. Flier voor het smidswerk. In 1976 is het monument verplaatst naar sportveld 'Dijnselburg' aan de Dijnselburgerlaan in Huis ter Heide, waar de vereniging haar nieuwe sportaccomodatie in gebruik nam.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Viola Franciscus 03-07-1918 30-11--0001

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op sportveld 'Dijnselburg' te Zeist is opgericht ter nagedachtenis aan vier voetballers die tijdens de bezettingstijd door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

Piet Jutte, Joop Verbeek, Frans Viola en Kees van de Water.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 juni 1946 door J.J.M. Truijens (voorzitter van de Voetbalvereniging Zeist) in aanwezigheid van familieleden van omgekomen spelers.

Locatie
Het monument staat dichtbij het verenigingsgebouw op het sportveld 'Dijnselburg', gelegen aan de Dijnselburgerlaan te Zeist.

Bronnen

  • Gemeente Zeist;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • De heer R.P.M. Rhoen.
Voor meer informatie
Raadpleeg het register van sinds 1940 in oorlogssituaties omgekomen militairen en burgers met als laatste woonplaats Zeist of in Zeist gewoond hebbend en van militairen en burgers die in Zeist begraven liggen of gelegen hebben: www.rhoen.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht