Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Leusden, Brits ereveld (foto: Hermann Hinsenveld)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Britse ereveld in Leusden herbergt de graven van 225 gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een zerk van witte natuursteen geplaatst. Tussen de grafstenen bevinden zich open plekken. Dit zijn de plaatsen waar onbekende soldaten rusten. Voor de graven staat een 'Cross of Sacrifice', vervaardigd uit Portland natuursteen. Op het kruis is een bronzen zwaard aangebracht. Het is een standaard kruis van de Commonwealth War Graves Commission van het type A1 (voor 40 tot 250 graven). Het kruis is 4 meter 43 hoog.

De inrichting van Britse erevelden is uniform in alle 140 landen waar de Commonwealth War Graves Commission verantwoordelijk is voor het onderhoud van de oorlogsgraven.

Symboliek
Het offerkruis staat symbool voor de Britse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Britse ereveld in Leusden is opgericht ter nagedachtenis aan de 225 militairen van het Britse Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld.

Op 15 januari 1942 werden op begraafplaats Rusthof drie leden van de bemanning van een Britse bommenwerper begraven. Vanaf die tijd is Rusthof een geallieerde erebegraafplaats geworden. Rond een groot kruis liggen 134 Engelsen, zestig Canadezen, dertien Nieuw-Zeelanders, elf Australiërs, zes Polen en één Belg begraven.

Oprichting
Na de oorlog werd de begraafplaats door The Imperial War Graves Committee aangewezen als General Military Cementry. Het ereveld is in 1947 aangelegd en staat onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission. In Nederland bevinden zich in totaal zestien erevelden van het Britse Gemenebest. De graven worden onderhouden door het 'Lokale Comité Amersfoort van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting'.

Locatie
Het Britse ereveld bevindt zich op de Algemene begraafplaats 'Rusthof', gelegen aan de Dodeweg te Leusden. Het kerkhof grenst aan het landgoed 'Den Treek'.

Bronnen

  • Gemeente Leusden;
  • Zichtbaar Verleden - oorlogsmonumenten in de gemeente Leusden van M. Vroon-Roubos (Amersfoort, gemeente Leusden, 1990);
  • Om niet te vergeten. De Tweede Wereldoorlog herdacht in Amersfoort van Joost van der Spek. (Amersfoort, 2e druk, juni 2000).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht