Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ir. H.G.J. Schelling, dhr. Winkelman
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.

Amersfoort, plaquette in het NS-station (foto: Nico Spilt)
Amersfoort, plaquettes in het NS-station (foto: Nederlandse Spoorwegen)
Amersfoort, plaquette in het NS-station (foto: Henk Peelen)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Amersfoort is uitgevoerd in koper. Naast deze gedenkplaat bevindt zich een tweede koperen gedenkplaat die is uitgevoerd in dezelfde stijl. Het betreft het monument voor Ex-krijgsgevangenen. Beide platen zijn omsloten door natuurstenen muurbekleding. Hierboven zijn twee reliëfs bevestigd.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1945'.
C. ARENS E. KROON
W.B. ARENS H. MARSMAN
H. BARMENTLOO P.C. MEIJERS
H.C. VAN BENTHEM R. VAN DER POL
C. BOOD J. POST
E. DRIESMAN CH.F. SCHOLTEN
J.F. DROGE P.G. SUK
J. ESVELD H.A. TRIJSBURG
G.W.J. JORDENSE M. VERBIJ
J.L. KLAVER J.A. VERMEULEN
W.G. WATERKOORT'.

Symboliek
Onder de namen is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De namen van de omgekomen personeelsleden staan ook vermeld op het 'Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het NS-station te Amersfoort is aangebracht ter nagedachtenis aan 21 medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de 21 slachtoffers luiden:

C. Arens, W.B. Arens, H. Barmentloo, H.C. Van Benthem, C. Bood, E. Driesman, J.F. Dröge, J. Esveld, G.W.J. Jordense, J.L. Klaver, E. Kroon, H. Marsman, P.C. Meijers, R. van der Pol, J. Post, CH.F. Scholten, P.G. Suk, H.A. Trijsburg, M. Verbij, J.A. Vermeulen en W.G. Waterkoort.

Meer informatie over deze slachtoffers vindt u hier.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Locatie
De gedenkplaat bevindt zich op het tweede perron in het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen aan de Stationsstraat te Amersfoort. De gedenkplaats is bevestigd aan de zijwand van het gebouw op dit perron.

Bronnen

  • Gemeente Amersfoort;
  • Om niet te vergeten. De tweede Wereldoorlog herdacht in Amersfoort van Joost van der Spek. (Amersfoort, 2e druk, juni 2000);
  • Website 'Aan hen die vielen';
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht