Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 8 november 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OSG Singelland.

Drachten, Monument voor Tjalling Wagenaar (foto: Harry Cock - fotolicentie: CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Tjalling Wagenaar te Drachten (gemeente Smallingerland) is een marmeren plaquette. Op de gedenkplaat is in reliëf het gemeentewapen aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'MEI 1940 MEI 1945

GEDENKPLAAT
TER HERINNERING AAN

TJALLING WAGENAAR
GEB. 17 FEB. 1908 - OVERL. 16 OCT. 1944
IN LEVEN HOOFDCOMMIES TER SECRETARIE

GEVALLEN IN DE STRIJD VOOR
VRIJHEID EN RECHT

AANGEBRACHT DOOR HET GEMEENTEBESTUUR VAN
SMALLINGERLAND'.

Wijziging
Oorspronkelijk hing de herdenkingsplaat op een onopvallende plek in het gemeentehuis. Op 8 december 1997 is de plaquette samen met twee andere gedenkplaten opnieuw onthuld in de hal van het gemeentehuis.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Tjalling Wagenaar te Drachten (gemeente Smallingerland) is opgericht ter nagedachtenis aan de gemeenteambtenaar die in de strijd tegen de bezetter is omgekomen.

Tjalling Wagenaar werd geboren op 17 februari 1908 in Tolkamer. Hij was lid van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers. Ook was hij betrokken bij de uitgave van het illegale dagblad Vrij Nederland. In de nacht van 5 juli 1943 werd hij gevangen genomen ten gevolge van arrestaties in de groep van Vrij Nederland. Daarbij werden de door hem verzorgde onderduikers gearresteerd. Via Groningen werd Wagenaar op transport gezet naar het concentratiekamp Neuengamme. Hier overleed hij op 16 oktober 1944. In Drachten is een straat naar hem genoemd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 november 1948.

Locatie
De plaquette hangt in de hal het gemeentehuis van Drachten (gemeente Smallingerland) aan de Burgemeester Wuiteweg.

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.
  • Leeuwarder Courant van 9 december 1997.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Henk Wagenaar | 4 mei 2018

Mijn vader is na zijn gevangenname eerst naar Groningen gebracht en omstreeks eind augustus 1943 vervoerd naar het concentratiekamp in Vught. In augustus 1944 werd het kamp in Vught geleegd en de gevangenen overgebracht naar het "Durchgangslager" in Amersfoort. De reden om Vught te sluiten was de snelle geallieerde opmars door Frankrijk en België. Toen de gealieerden ook Zuid-Nederland begonnen te bevrijden werd het merendeel van de gevangenen in Amersfoort overgebracht naar Duitsland, naar het concentratie-kamp Neuengamme, iets ten oosten van Hamburg.