Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Hoogland (gemeente Amersfoort) is een gedenknaald en wordt door de inwoners van Hoogland ‘de naald’ genoemd.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

‘TER HERDENKING AAN
HEN DIE IN DE JAREN 1940 – 1945
DOOR OORLOGSGEWELD
HET LEVEN VERLOREN’.

Onder de tekst staan de namen van 30 oorlogsslachtoffers ingebeiteld:

‘H.W. HARTOGSVELD, H. ROUWHORST, H.T. V.D. COTERLET, A. RUITENBEEK, H.L. ROEST, G. BROUWER, W. LOKHORST, G.N. V. VELSEN, C.L. TIJMENSE, G. TIJMENSE, G. EN G. TIJMENSE, H.M.J. MULDER, A.T. V. DIJK, A. KOUSWIJK, J. BRAAM, A.H. BROUWER, G.A. ROETEN, H. SMINK, H.B. SMINK, L.J. SMINK, A. STALENHOEF, R.J. TUKKER, W. VOSKUILEN, F. DE WOLF, B. MIDDEN, A. VAN WILGENBURG, E. NAGEL, R. V.D. GEER, G. HAROGSVELD-SMIT’.

Wijziging
Oorspronkelijk stond de zuil in de tuin van boerderij Tolick op de Bunschoterstraat/Zevenhuizerstraat. Maar de aanleg van de provinciale weg Amersfoort/Bunschoten maakte verplaatsing noodzakelijk. In de loop der jaren zijn er aanpassingen gedaan aan de tekst op het monument.

De tekst op het monument luidde:

‘TER HERDENKING VAN HEN
DIE IN DE JAREN 1940 – 1945
DOOR OORLOGSGEWELD
HET LEVEN LIETEN’.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument herinnert de inwoners van Hoogland (gemeente Amersfoort) aan 30 dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 30 slachtoffers luiden:

J. Braam, A.H. Brouwer, G. Brouwer, H.T. v.d. Coterlet, A.T. v. Dijk, R. v.d. Geer, H.W. Hartogsveld, G. Hartogsveld-smit, A. van Kouswijk, W. Lokhorst, B. Midden, H.M.J. Mulder, E. Nagel, H.L. Roest, G.A. Roeten, H. Rouwhorst, A. Ruitenbeek, H. Smink, H.B. Smink, L.J. Smink, A. Stalenhoef, C.L. Tijmense, G. Tijmense, G. en G. Tijmense, R.J. Tukker, G.N. v. Velsen, W. Voskuilen, A. van Willigenburg en F. de Wolf.

Onder deze slachtoffers zijn onder andere twaalf doden die op 23 april 1945 om het leven zijn gekomen tijdens een schietpartij tussen een Duitse patrouille en een verzetsgroep. Vier van deze slachtoffers waren bewoners van de straat die niet betrokken waren bij de schietpartij.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1946 door burgemeester G.J. Laumans.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Hamseweg/Zevenhuizerstraat in Hoogland (gemeente Amersfoort).

Bronnen

  • Om niet te vergeten. De tweede Wereldoorlog herdacht in Amersfoort, Joost van der Spek. (Amersfoort, 2e druk, juni 2000);
  • Gemeente Amersfoort;
  • De stad Amersfoort. 25 april 2018. blz 17.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents