Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 4 mei 1946
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door RKBS De Biezen.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Geref. Basisschool De Horizon.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door RKBS St. Joseph.
Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Hoogland (gemeente Amersfoort) is een gedenknaald en wordt door de inwoners van Hoogland 'de naald' genoemd.
Tekst
De tekst op het monument luidt:
'TER HERDENKING AAN
HEN DIE IN DE JAREN 1940 - 1945
DOOR OORLOGSGEWELD
HET LEVEN VERLOREN'.
Onder de tekst staan de namen van 30 oorlogsslachtoffers ingebeiteld:
'H.W. HARTOGSVELD, H. ROUWHORST, H.T. V.D. COTERLET, A. RUITENBEEK, H.L. ROEST, G. BROUWER, W. LOKHORST, G.N. V. VELSEN, C.L. TIJMENSE, G. TIJMENSE, G. EN G. TIJMENSE, H.M.J. MULDER, A.T. V. DIJK, A. KOUSWIJK, J. BRAAM, A.H. BROUWER, G.A. ROETEN, H. SMINK, H.B. SMINK, L.J. SMINK, A. STALENHOEF, R.J. TUKKER, W. VOSKUILEN, F. DE WOLF, B. MIDDEN, A. VAN WILGENBURG, E. NAGEL, R. V.D. GEER, G. HAROGSVELD-SMIT'.
Wijziging
Oorspronkelijk stond de zuil in de tuin van boerderij Tolick op de Bunschoterstraat/Zevenhuizerstraat. Maar de aanleg van de provinciale weg Amersfoort/Bunschoten maakte verplaatsing noodzakelijk. In de loop der jaren zijn er aanpassingen gedaan aan de tekst op het monument.
De tekst op het monument luidde:
'TER HERDENKING VAN HEN
DIE IN DE JAREN 1940 - 1945
DOOR OORLOGSGEWELD
HET LEVEN LIETEN'.
Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.
Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.
Het herdenkingsmonument herinnert de inwoners van Hoogland (gemeente Amersfoort) aan 30 dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.
De namen van de 30 slachtoffers luiden:
J. Braam, A.H. Brouwer, G. Brouwer, H.T. v.d. Coterlet, A.T. v. Dijk, R. v.d. Geer, H.W. Hartogsveld, G. Hartogsveld-smit, A. van Kouswijk, W. Lokhorst, B. Midden, H.M.J. Mulder, E. Nagel, H.L. Roest, G.A. Roeten, H. Rouwhorst, A. Ruitenbeek, H. Smink, H.B. Smink, L.J. Smink, A. Stalenhoef, C.L. Tijmense, G. Tijmense, G. en G. Tijmense, R.J. Tukker, G.N. v. Velsen, W. Voskuilen, A. van Willigenburg en F. de Wolf.
Onder deze slachtoffers zijn onder andere twaalf doden die op 23 april 1945 om het leven zijn gekomen tijdens een schietpartij tussen een Duitse patrouille en een verzetsgroep. Vier van deze slachtoffers waren bewoners van de straat die niet betrokken waren bij de schietpartij.
Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1946 door burgemeester G.J. Laumans.
Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Hamseweg/Zevenhuizerstraat in Hoogland (gemeente Amersfoort).
Bronnen
Sipke | 4 mei 2020