Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Omgekomen Personeel van Erdal' in Amersfoort is een gedenkplaat.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS EN HULDE AAN
ONZE MEDEWERKERS DIE TIJDENS
DE DUITSE BEZETTING 1940-1945
WERDEN GEDEPORTEERD EN NIET TERUGKEERDEN
ALEXANDER FRANK
SALLI VAN OS
CORNELIS A. KRAGTEN
ADOLF DE VRIES'.

Wijziging
Bij de sluiting van de erdalfabriek in Amersfoort is de gedenkplaat overgedragen aan de Stichting Kamp Amersfoort. In de toekomst zal de gedenksteen daar een plaats krijgen. Tot die tijd is het ondergebracht in het depot van de stichting.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Omgekomen Personeel van Erdal' in Amersfoort is opgericht ter nagedachtenis aan de vier medewerkers van Erdal die die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

Alexander Frank, Salli van Os, Cornelis A. Kragten en Adolf de Vries.

Locatie
De plaquette hing oorspronkelijk in de entreehal van het bedrijfsrestaurant van de fabriek van Sara Lee Household and Body Care Nederland (voorheen Kortman, Intradal en Erdal), gelegen aan de Brabantsestraat te Amersfoort. Op dit moment bevindt het zich in het depot van de Stichting Kamp Amersfoort.

Bronnen

  • Gemeente Amersfoort;
  • Om niet te vergeten. De Tweede Wereldoorlog herdacht in Amersfoort van Joost van der Spek. (Amersfoort, 2e druk, juni 2000);
  • Bert Prinsen en Ina Prinsen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht