Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 3 september 1982
Adopteer dit monument.

Leusden, Italiaanse gedenksteen (foto: Hermann Hinsenveld)

Het monument

Vorm en materiaal
De Italiaanse gedenksteen op begraafplaats 'Rusthof' te Leusden is uitgevoerd in witte natuursteen. Bij de steen bevinden zich de graven van 41 gesneuvelde Italianen.

Tekst
De inscriptie op de gedenksteen is zowel in in het Nederlands als in het Italiaans. De tekst luidt:

'ITALIË TER EEUWIGE
HERINNERING AAN HET
OFFERGEBRACHT DOOR
DE ZONEN TIJDENS
DE 1e EN 2e WERELD-
OORLOG IN NEDERLAND
GEVALLEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Italiaanse gedenksteen op begraafplaats 'Rusthof' te Leusden is opgericht ter nagedachtenis aan 41 Italiaanse militairen die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 september 1982, in aanwezigheid van de staatssecretarissen van Buitenlandse Zaken van Italië en Nederland. De graven worden onderhouden door het Lokale Comité Amersfoort van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Locatie
De gedenksteen bevindt zich op de Algemene begraafplaats 'Rusthof', gelegen aan de Dodeweg te Leusden. Het kerkhof grenst aan het landgoed 'Den Treek'.

Bronnen

  • Gemeente Leusden;
  • Gemeente Amersfoort;
  • Om niet te vergeten. De tweede Wereldoorlog herdacht in Amersfoort van Joost van der Spek. (Amersfoort, 2e druk, juni 2000);
  • Zichtbaar Verleden - oorlogsmonumenten in de gemeente Leusden van M. Vroon-Roubos (Amersfoort, gemeente Leusden, 1990).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht