Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Rustenburg’ in Amersfoort bestaat uit een vierkante natuurstenen zuil en een terras, waarin een boom geplant is.

Teksten
De tekst op de voorzijde van de zuil is een dichtregel van Yge Foppema:

‘GEDENK HEN, DIE TOEN HET LAND
VERSLAGEN EN MACHTELOOS SCHEEN
DE VAAN DER VRIJHEID HOOG HEBBEN GEDRAGEN
DOOR ALLES HEEN’.

Op de achterzijde van de zuil zijn de namen van vijftien gesneuvelde verzetsmensen aangebracht:

‘O.R.W. ASSMAN
A.I. BUIJENS
JHR. F.J.A. CALKOEN
L. FRANKENA
A.A. GORTER
CHR. GRAAFF
TH. HERMSEN
A.N. DEN OUDEN
P. RUBENS
J.P. SCHIPPER
J. SIMONSE
ALB. DE VRIES
ANT. DE VRIES
J. DE VRIES
N. WAALEWIJN’.

In de wijk Rustenburg zijn veel straatnamen vernoemd naar verzetshelden. Op de achterzijde van de zuil zijn de namen van vijftien gesneuvelde verzetsmensen aangebracht naar wie geen straat in deze wijk genoemd is. Deze hebben allen een Amersfoortse connectie maar in de wijk is geen straat naar hen genoemd, dat is de reden waarom deze namen op deze zuil genoemd zijn.

De geschiedenis

Het monument ‘Rustenburg’ in Amersfoort is opgericht ter nagedachtenis aan vijftien verzetsmensen die in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van de vijftien slachtoffers luiden:

O.R.W. Assmann, A.J. Buijens, Jhr. F.J.A. Calkoen, L. Frankena, A.A. Gorter, Chr. Graaf, Th. Hermsen, A.N. den Ouden, P. Rubens, J.P. Schipper, J. Simonse, A. de Vries, J. de Vries en N. Waalewijn.

In de wijk Rustenburg dragen alle straten de namen van 43 mensen die in het verzet zijn omgekomen. Dit ‘omgevingsvormgevingsproject’ is een ontwerp van de Amsterdamse vormgever Wim Crouwel. De namen van hen naar wie geen straat vernoemd is, staat vermeld op het monument ‘Rustenburg’.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1980 door mevrouw drs. E.J. Mulock-Houwer, dochter van de gesneuvelde verzetsman Jacob Bunnik. Burgemeester drs. A.R. Vermeer plantte tijdens de plechtigheid een boompje in het terras van het gedenkteken.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Van Randwijcklaan, nabij de Burg. Molendijkflat in Amersfoort.

Bronnen

  • Om niet te vergeten. De Tweede Wereldoorlog herdacht in Amersfoort van Joost van der Spek. (Amersfoort, 2e druk, juni 2000);
  • Gemeente Amersfoort.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Ton van Hoorn | 19 feb 2024

Nu in 2023, na 53 jaar, ziet het monument er nog prachtig uit. Het terras symboliseert de samenleving waaruit 15 mensen bruut zijn verwijderd. Deze 15 worden genoemd en herdacht door de zuil die naast de gemeenschap is geplaatst. Hun plaats binnen de gemeenschap wordt ingenomen door een treurwilg. In mijn tijd bij Total Design, Team Crouwel heb ik een bijdrage mogen leveren aan dit monument, samen met mijn collega Wim van der Weert. ir A. van Hoorn


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents