Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Dirk Davelaar in Amersfoort is een metalen kruis met in het midden een gedenkplaatje.

Tekst
De tekst op het gedenkplaatje luidt:

'DIRK DAVELAAR
GEB 18-4-1915 TE NIJKERK
WERD OP 2-5-1943 OP
DEZE PLAATS DOOR DE
S.S. NEERGESCHOTEN'.

Wijziging
Oorspronkelijk stond er een gedenkteken in het weiland aan het Hoevelakense voetpad. Dit moest wijken voor de nieuwbouw van de wijk Liendert.

De geschiedenis

Het monument voor Dirk Davelaar in Amersfoort is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlander die op 2 mei 1943 tijdens een transport naar Kamp Amersfoort door een dronken SS'er is doodgeschoten.

Onthulling
Het monument is op verzoek van de nabestaanden niet officieel onthuld.

Davelaar was lid van het Verzet en fietste vanuit zijn ouderlijk huis in Zwartebroek (Barneveld) naar Amersfoort. De Zwaluwstraat bestond nog niet; hier liep het toenmalige Hoevelakense Voetpad. Dirk Davelaar fietste onder begeleiding van twee SS’ers naar Kamp Amersfoort om gevangen genomen te worden. Ter plaatse van het monument werd hij van achteren doodgeschoten. Op de plek waar Dirk werd vermoord, stond jarenlang een gedenkteken, midden in het weiland: een houten kruis met de tekst ‘Op 2-5-1943 werd hier door de S.S. vermoord DIRK DAVELAAR / Geb. 18-4-1915’. In 1967, toen daar Liendert verrees, werd dit vervangen door een metalen kruis met een gedenkplaatje en min of meer dezelfde tekst. Het hangt nog steeds op de zijgevel van een huis op de hoek van de Lageweg en de Spechtstraat.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is bevestigd op de zijgevel van het huis op de hoek Lageweg/Spechtstraat te Amersfoort.

Bronnen

  • Gemeente Amersfoort;
  • Om niet te vergeten. De tweede Wereldoorlog herdacht in Amersfoort van Joost van der Spek (Amersfoort, 2e druk, juni 2000).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

E Morren | 09 aug 2022

Tijdens een staking werd Dirk Davelaar opgehaald. s Morgens waren er Duitsers en SS’ers over de Lageweg richting Hoevelaken en verder gegaan Zij moesten mensen, die bij deze staking betrokken waren, ophalen Davelaar reed altijd gewoonte getrouw over het Hoelakensvoetpad (Al was het ook een fietspad) Davelaar werd vanaf de Lageweg aangeschoten, waarna zij door het weiland, gelegen tussen de Lageweg en het Hoevelakensvoetpad naar de plaats waar Davelaar lag, renden. Hierna werd Davelaar doodgeschoten Dit werd door getuigen gezien Na de oorlog werd de man die Davelaar daadwerkelijk doodschoot gearresteerd Deze is ook ter plaatse geweest


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents