Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Maud Verbruggen (11-04-1948)
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De toren 'CHAMSA' in Amersfoort is een moderne sculptuur van een in metaal uitgevoerde hand.

Symboliek
Het Hebreeuwse 'chamsa' betekent 'hand'. Het beeld staat symbool voor vrede. Kamp Amersfoort vormde voor de ontwerpster Maud Verbruggen 'onderliggende inspiratie'.

Wijziging
Het monument bevindt zich al vanaf 2000 niet meer op zijn oorspronkelijke plek. Het monument is een tijd lang ondergebracht in het depot van Portaal, opvolger van Achtgoed Wonen en Bouwen. Waar het monument zich nu bevindt is onbekend.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De toren 'CHAMSA' in Amersfoort is een vredesymbool.

Oprichting
Het beeld is gemaakt in het kader van de tentoonstelling torens.

Locatie
Het monument bevond zich voor het gebouw van de Achtgoed Wonen en Bouwen, gelegen aan de Hooglandseweg-noord in Amersfoort.

Bronnen

  • Om niet te vergeten. De Tweede Wereldoorlog herdacht in Amersfoort van Joost van der Spek. (Amersfoort, 2e druk, juni 2000) en afkomstig van de gemeente Amersfoort.
  • Dhr. Bert Prinsen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht