Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 7 mei 1995
Adopteer dit monument.

Amersfoort, 'Monument voor Canadese Militairen' (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Canadese Militairen' in Amersfoort is een plaquette van natuursteen. De tekst op de gedenkplaat is zowel in het Engels als in het Nederlands.

Tekst
De tekst luidt:

'7 MEI 1945
OP DEZE DATUM HEEFT HET HASTING EN PRINS EDWARD REGIMENT, EEN ONDERDEEL VAN DE EERSTE CANADESE INFANTERIE BRIGADE DE STAD AMERSFOORT BEVRIJD VAN DE DUITSE BEZETTING EN VRIJHEID HERSTELD VOOR DE BURGERS VAN DEZE STAD
GOD SAVE THE QUEEN
OPGERICHT IN MEI 1995 IN AANWEZIGHEID VAN CANADESE VETERANEN EN BURGERS VAN AMERSFOORT'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Canadese Militairen' herinnert de inwoners van Amersfoort aan de bevrijding van hun stad op 7 mei 1945 door het Hastings & Prince Edward Regiment, dat deel uitmaakte van de 1ste Canadese Infanterie Brigade.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 mei 1995, ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de bevrijding.

Locatie
De gedenkplaat hangt in de hal op de begane grond van het oude stadhuis aan de Westsingel in Amersfoort. Voor bezichtiging kan men op werkdagen aanbellen aan de achterzijde van het stadhuis.

Bronnen

  • Gemeente Amersfoort;
  • Om niet te vergeten. De Tweede Wereldoorlog herdacht in Amersfoort van Joost van der Spek. (Amersfoort, 2e druk, juni 2000).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Jesper vorstermans | 2 mei 2020

Ik wil de Canadezen bedanken voor alles wat ze voor ons gedaan hebben