Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Piet Baltus
Onthulling: 3 mei 1980
Adopteer dit monument.

Bergen, 'Monument voor Britse Militairen' (foto: Hans Brouwers)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Britse Militairen' in Bergen bestaat uit een propeller, geplaatst op een natuurstenen voetstuk met plaquette. Naast het monument is een informatiebord geplaatst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'THEIR NAME LIVETH FOR EVERMORE'.

Symboliek
De verwrongen vorm van de propeller symboliseert 'dat er geen zichtbaar goed einde is voor hen die de bevrijding niet mochten meemaken'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Britse Militairen' in Bergen is opgericht ter nagedachtenis aan vliegers van de Royal Air Force die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld.

De propeller is afkomstig van een neergestorte Lancaster B-1 bommenwerper van het 156ste Squadron van de R.A.F. In 1943 was dit vliegtuig gestationeerd in Warboys, Cambridgeshire, Engeland. De bemanning heeft het verongelukte vliegtuig tijdig kunnen verlaten. Het propellerblad is aan het Bergense Oorlogsgravencomité geschonken door de Fenland Aircraft Preservation Society (een vereniging die zich bezighoud met onderzoek naar in Engeland neergestorte vliegtuigen) en veteranen van het 617e Squadron van de R.A.F.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1980 door Rex Hood (navigator van de verongelukte Lancaster) en Bill Welbourne (FAPS-voorzitter).

Locatie
Het monument is geplaatst op het Britse ereveld dat deel uitmaakt van de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Kerkedijk te Bergen.

Bronnen

  • Gemeente Bergen;
  • 'Remembrance and Friendship Bergen N.H. 1939 - 1945' en de voorgeschiedenis van J.J. Kroon. (Uitgeverij 'de Coogh'). ISBN 90 75440 014.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht