Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Ir. A.J. van der Steur
Onthulling: 4 mei 1951
Adopteer dit monument.

Petten, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Petten (gemeente Schagen) is een gedenkmuur van baksteen met in het midden een ingemetselde plaquette. Voor de muur is beplanting aangebracht. Het monument is 95 centimeter hoog, 4 meter breed en 2 meter 13 meter diep.

Tekst
De tekst op de gedenkmuur luidt:

'IN MEMORIAM
DEC 1942
J.C. BELLIS'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bellis Jan Cornelis 09-02-1877 12-12-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Petten (gemeente Schagen) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman J.C. Bellis, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter is gesneuveld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1951.

Bronnen

  • Gemeente Zijpe;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Jet en Sietse roersma | 30 april 2020

Vrijheid voor allen

Nienke Klant | 29 april 2020

Opdat wij niet vergeten.....

A. Okkels | 28 april 2020

Voor een vredelievende wereld

Cees M | 28 april 2020

Omdat het verleden niet vergeten mag worden. Als dankbaarheid voor vrede.