Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: H. Hermes (plaquette), C. van Beeck (gedenksteen)
Onthulling: 6 oktober 1994
Adopteer dit monument.

Putte, 'Het boek van de geschiedenis' (Foto: Gemeente Woensdrecht)

Het monument

Vorm en materiaal
'Het boek van de geschiedenis' in Putte (gemeente Woensdrecht) is een gedenkmuur met bronzen plaquette. Een 'geknikte' muur van baksteen wordt afgedekt met hardstenen platen.

Tekst
Op de plaquette zijn de namen van 25 oorlogsslachtoffers aangebracht.

Symboliek
Het gedenkteken staat symbool voor het boek van de geschiedenis. De 'geknikte' muur symboliseert de overgang van de bezettingsjaren naar de bevrijding.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

'Het boek van de geschiedenis' herinnert de inwoners van Putte (gemeente Woensdrecht) aan 25 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting was de 50ste herdenking van de bevrijding.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 oktober 1994 door loco-burgemeester C. van Beeck.

Bron
Gemeente Woensdrecht.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Marc Dingemans | 28 april 2020

In gedachten met hen die in het verleden hier met ons de viering hebben bijgewoond blijven wij dit gedenken.