Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het Nederlands eregraf in Ossendrecht (gemeente Woensdrecht) wordt afgedekt door een liggende grafsteen van natuursteen. Op de steen zijn tien symbolen aangebracht.

Tekst
De tekst op de linkerzijde van de steen luidt:

'6 OCTOBER 1945
OPGERICHT DOOR DE BURGERS DER GEMEENTEN.
HUIJBERGEN – OSSENDRECHT –
PUTTE EN DE MILITAIREN III GB.'

Rondom de grafsteen staan tevens de namen van tien gesneuvelde Nederlandse militairen vermeld.

Wijziging
Het oorspronkelijke monument is in 1977 vervangen door het eregraf is in
1977.

De geschiedenis

Het Nederlands eregraf in Ossendrecht (gemeente Woensdrecht) is opgericht ter nagedachtenis aan tien Nederlandse militairen van het 3de Grensbataljon die in de meidagen van 1940 zijn gesneuveld in de strijd tegen de Duitse bezetter.

De namen van de gesneuvelde militairen luiden: W. Gijzen, M. Jonkers, J.v. Dorst, G. den Boom, C. Verdult, C. Sibens, Chr. Hardus, C. Elst, H. Bander en H. Withagen.

Dit monument is een symbolisch graf. De slachtoffers liggen op een andere locatie begraven.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van de inwoners van de gemeenten Huijbergen, Ossendrecht en Putten en de militairen van het 3de Grensbataljon.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1977.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het eregraf maakt deel uit van de begraafplaats 'Ter Duinen', gelegen aan de O.L.V. ter Duinenlaan te Ossendrecht (gemeente Woensdrecht).

Bron
Gemeente Woensdrecht.

Voor meer informatie
Ossendrechtse Kronieken, drs. A. van Gils, Tjeenk Willink. (1990).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Melissa Rammeloo | 09 aug 2022

Hendricus Marinus Withaegen wordt geboren op 14 juni 1905 in Bergen op Zoom als zoon van hovenier Johannes Withagen en Elisabeth Hagenaars. Hij werkt in Bergen op Zoom als voermansknecht en trouwt in 1930 met Maria Cornelia Luijsterburg uit Woensdrecht.
Samen kregen zij in 1939 een dochtertje Elisabeth Johanna withagen genaamd.
Elisabeth Johanna withagen overlijd in maart 1945 5 jaar nadat haar vader overleed.

Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt hij onder de wapenen geroepen en ingedeeld bij het 4-3 Grensbataljon, dat als onderdeel van de verdediging van de Vesting Holland bij Dordrecht wordt gelegerd.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om strategische doelen verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle overgave te dwingen. Zo komt het die eerste dagen ook direct tot felle gevechten rond Dordrecht vanwege de daar gelegen bruggen.

Op 12 mei krijgt Hendricus als onderdeel van een kleine sectie opdracht om het gemaal ten zuiden van Wieldrecht te saboteren, maar daar belanden ze in een zwaar vuurgevecht met Duitse troepen. Hendricus raakt dan zwaargewond en wordt afgevoerd naar Dordrecht, waar hij drie dagen later, op 15 mei, bezwijkt aan zijn verwondingen.

Hendricus is 34 jaar geworden .

Melissa Rammeloo | 09 aug 2022

Cornelis wordt geboren op 14 mei 1912 in Bergen op Zoom.
Hij was de zoon van Antonius Verdult En Cornelia Nuijten.
Hij woonde aan de Van Dedemstraat 23 en was werkzaam als zandvormer in de ijzergieterij .
Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk lijkt toe te nemen, wordt hij als dienstplichtig soldaat gemobiliseerd en ingedeeld bij het 4-3 Grensbataljon. Begin mei 1940 is hij als onderdeel van de verdediging van het zuidelijke front van de Vesting Holland gelegerd bij Dordrecht.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle capitulatie te dwingen. Vanwege de nabijgelegen bruggen is Dordrecht een van de plaatsen waar het vanaf de eerste oorlogsdag tot zware gevechten komt.

Op 12 mei krijgt Cornelis als onderdeel van de sectie van reserve 1e luitenant P. Gouverneur opdracht om het gemaal ten zuiden van Wieldrecht te saboteren. Eenmaal daar, raken ze in fel gevecht met de daar gelegen Duitsers. Cornelis is een van de soldaten die daarbij sneuvelen. Hij is 27 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents