Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Jeroen Henneman
Onthulling: 5 mei 1998
Adopteer dit monument.

Lisserbroek, Vrijheidsbeeld (foto: Kees van der Veer)
Lisserbroek, Vrijheidsbeeld (foto: Kees van der Veer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Vrijheidsbeeld in Lisserbroek (gemeente Haarlemmermeer) is een bronzen uitsnede van een deel van een deur die op een kier staat. Voor het gedenkteken is een witte plaat op een driehoekige achterwand geplaatst. Op de plaquette is een vogel afgebeeld. Het monument is 3 meter 50 hoog.

Symboliek
De gedachte achter het monument van ontwerper Jeroen Henneman is 'dat vrijheid niet bestaat zonder onvrijheid'.

Het kunstwerk is een uitsnede van een deel van een deur die op een kier staat, en een deel van de sponning. Door de kier is de binnenkant te zien van een tweede deurdeel, dat gespiegeld is en eveneens op een kier staat, die aan de achterkant van de sponning is aangebracht. Aan iemand die recht voor het beeld staat komt het massief en gesloten over. Loopt men eromheen dan is het open en fragiel. Een kier kan zich sluiten en openen. Hiermee wordt het begrip vrijheid in een visueel sober object complex verwoord.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Vrijheidsbeeld herinnert de inwoners van Lisserbroek (gemeente Haarlemmermeer) aan het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Met het monument wil ontwerper Jeroen Henneman uitdrukking geven aan de gedachte 'dat vrijheid niet bestaat zonder onvrijheid'.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1998 door burgemeester Van Houwelingen.

Bron
Gemeente Haarlemmermeer.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht