Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Theo H. Mulder
Onthulling: 4 mei 1984
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Montessorischool De Boog.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door RKBS St. Antonius.

Nieuw-Vennep, verzetsmonument (foto: Kees van der Veer)
Nieuw-Vennep, verzetsmonument (foto: Kees van der Veer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Nieuw-Vennep (gemeente Haarlemmermeer) is een bronzen beeldengroep van vier figuren, drie volwassenen en een kind. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 2 meter breed en 1 meter diep.

Symboliek
Het beeld is een voorstelling van drie vluchtelingen en een beschermer. De vluchtelingen 'kijken om in de richting vanwaar het gevaar wordt verwacht, namelijk vanuit de polder'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument herinnert de inwoners van Nieuw-Vennep (gemeente Haarlemmermeer) aan het verzet in de jaren 1940-1945.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1984 door burgemeester C. van Stam.

Bron
Vogels boven het moeras van R. Buser (De Vrieseborck, 1995) en afkomstig van de gemeente Haarlemmermeer.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht