Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Dik Box (07-12-1947)
Onthulling: 1997
Adopteer dit monument.

Abbenes, Vrijheidsbeeld (foto: Kees van der Veer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Vrijheidsbeeld in Abbenes (gemeente Haarlemmermeer) is een roestvrij stalen boog, geplaatst bij een brug.

Symboliek
Ontwerper Dik Boxver omschreef de symboliek van het monument als volgt: 'Ik heb geprobeerd het thema vrijheid wat ruimer te interpreteren en hiervoor een aantal vormen gebruikt die visueel hun eigen betekenis of symbolische lading hebben. Ik heb getracht niet alleen een gedenkteken te maken voor de Tweede Wereldoorlog maar het ook een monument van deze tijd te laten zijn tegen racisme en onderdrukking. De betekenissen die achter de vormgeving schuil gaan hebben op verschillende manieren met vrijheid te maken. De min of meer gebogen vormen van het kunstwerk worden o.a. gebruikt in de architectuur van de islamitische wereld. Hiermee wil ik symboliseren dat we leven in een multiculturele samenleving en we in verdraagzaamheid en in wederzijds respect met elkaar omgaan. De balans - die voor veel zaken in het leven staat - heb ik gepoogd te verbeelden in de twee schalen die aan weerszijden van de brug als het ware boven het water zweven. De bol - de kroon op het kunstwerk - symboliseert voor mij dat we niet meer zijn dan een speldenprik in een onmetelijk heelal waar we zuinig en respectvol mee dienen om te gaan.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Vrijheidsbeeld herinnert de inwoners van Abbenes (gemeente Haarlemmermeer) aan de (herwonnen) vrijheid.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1997.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de dr. Heijebrug over de Hoofdvaart te Abbenes (gemeente Haarlemmermeer).

Bron
Gemeente Haarlemmermeer.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht