Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Bert Neelen
Onthulling: 5 mei 1999
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door O.B.S. De Zevensprong.

Rijsenhout, Vrijheidsbeeld (foto: Kees van der Veer)
Rijsenhout, Vrijheidsbeeld (foto: Kees van der Veer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Vrijheidsbeeld in Rijsenhout (gemeente Haarlemmermeer) is een grote, natuurstenen boom zonder takken. Het gedenkteken is 3 meter hoog. Aan de voet van het monument is een witte plaquette of een driehoekige achterplaat geplaatst.

Symboliek
Volgens ontwerper Bert Neelen luidt de symboliek van het monument als volgt: 'Voor mij was het duidelijk dat ik ook voor Rijsenhout een boom zou maken. En dan wel een wat kale, verlaten boom, ontdaan van alle takken. Een boom met een V-teken, de V voor Victory'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Vrijheidsbeeld herinnert de inwoners van Rijsenhout (gemeente Haarlemmermeer) aan de bezettingsjaren en het herwinnen van vrijheid en vrede.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1999.

Locatie
Het beeld is geplaatst op de hoek Verremeer/Boeierstraat te Rijsenhout (gemeente Haarlemmermeer).

Bron
Gemeente Haarlemmermeer.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht