Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: Jannie Brugman-de Vries
Onthulling: 3 mei 1952
Adopteer dit monument.

Zwanenburg, monument Wilgenlaan (foto: B. van Bohemen/NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument Wilgenlaan in Zwanenburg (gemeente Haarlemmermeer) is een natuurstenen beeld van een mannenfiguur. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het gedenkteken is 2 meter hoog.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'DEN VADERLANT GHETROUWE
BLIJF ICK TOT IN DEN DOET
1940 - 1945.'

Wijziging
Oorspronkelijk stond het beeld op het Kastanjeplein in Zwanenburg. In oktober 1960 is het kunstwerk verplaatst naar de Wilgenlaan.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument Wilgenlaan herinnert de inwoners van Zwanenburg (gemeente Haarlemmermeer) aan de tien mensen die gevangen zaten aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 19 februari 1945 werden zij in Zwanenburg gefusilleerd als vergelding voor een vuurgevecht aan de Wilgenlaan, waarbij op 17 februari twee Duitsers zijn omgekomen.

Het dorp Zwanenburg werd na de schietpartij omsingeld door 200 leden van de Grüne Polizei. De bevolking werd op de Zwanenburgerdijk bijeengebracht, waar de mannen van de vrouwen en kinderen werden gescheiden. Sommige mannen werden naar de Handelskade in Amsterdam gebracht, anderen moesten langs de fusillade lopen. Op 22 februari werden 310 mannen naar Duitsland gedeporteerd, waar zij werden ingezet bij het maken van loopgraven. Twee van hen hebben de oorlog niet overleefd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1952.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Wilgenlaan/Dennenlaan in Zwanenburg (gemeente Haarlemmermeer).

Bronnen

  • Vogels boven het moeras van R. Buser (De Vrieseborck, 1995);
  • Gemeente Haarlemmermeer.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht