Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Badhoevedorp (gemeente Haarlemmermeer) is een wit natuurstenen reliëf van een gewapende verzetsstrijder die afscheid neemt van zijn vrouw en kind. Het reliëf is 2 meter hoog, 1 meter breed en 1 meter diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'DEN VADERLANT GHETROUW
BLIJF ICK TOT IN DEN DOET'.

Symboliek
Het monument staat symbool voor het verzet in de Tweede Wereldoorlog.

De geschiedenis

Het verzetsmonument herinnert de inwoners van Badhoevedorp (gemeente Haarlemmermeer) aan de strijd tegen de bezetter.

In Badhoevedorp was in de grasdrogerij Veevita het kantoor van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten gevestigd. Via een illegale telefoonlijn stonden zij in verbinding met het hoofdkwartier in Haarlem. Op 24 november 1944 werd door verraad de Veevita overvallen en ontruimd. Bedrijfsleider Matthijs Verkuyl en zijn zoon werden gearresteerd en op 15 december 1944 gefusilleerd als vergelding voor een spoorwegaanslag op de Haarlemmerweg.

Onthulling
Het monument is onthuld op 22 november 1947.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente Haarlemmermeer;
  • Vogels boven het moeras van R. Buser (De Vrieseborck, 1995);
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents