Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Geurt Brinkgreve (09-12-1917)
Onthulling: 22 november 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS Oranje Nassau.

Badhoevedorp, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Badhoevedorp (gemeente Haarlemmermeer) is een wit natuurstenen reliëf van een gewapende verzetsstrijder die afscheid neemt van zijn vrouw en kind. Het reliëf is 2 meter hoog, 1 meter breed en 1 meter diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'DEN VADERLANT GHETROUW
BLIJF ICK TOT IN DEN DOET'.

Symboliek
Het monument staat symbool voor het verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument herinnert de inwoners van Badhoevedorp (gemeente Haarlemmermeer) aan de strijd tegen de bezetter.

In Badhoevedorp was in de grasdrogerij Veevita het kantoor van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten gevestigd. Via een illegale telefoonlijn stonden zij in verbinding met het hoofdkwartier in Haarlem. Op 24 november 1944 werd door verraad de Veevita overvallen en ontruimd. Bedrijfsleider Matthijs Verkuyl en zijn zoon werden gearresteerd en op 15 december 1944 gefusilleerd als vergelding voor een spoorwegaanslag op de Haarlemmerweg.

Onthulling
Het monument is onthuld op 22 november 1947.

Bronnen

  • Gemeente Haarlemmermeer;
  • Vogels boven het moeras van R. Buser (De Vrieseborck, 1995);
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht