Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: G.A. Adriaans
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Putten, gedenksteen bij de Oude Kerk (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Putten, gedenksteen bij de Oude Kerk (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Putten, gedenksteen bij de Oude Kerk (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Putten, gedenksteen bij de Oude Kerk (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Putten, gedenksteen bij de Oude Kerk (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenksteen bij de Oude Kerk te Putten is uitgevoerd in natuursteen. Op de steen is in reliëf een kruis aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'VANHIER WERDEN
ZIJ WEGGEVOERD
1 EN 2 OCTOBER 1944'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenksteen bij de Oude Kerk herinnert de inwoners van Putten aan de razzia, waarbij 661 Puttense mannen vanuit de kerk werden weggevoerd naar concentratiekampen.

Op 17 september 1944 werden in Gelderland tienduizenden geallieerde para's gedropt. Met dit grootscheepse bevrijdingsoffensief wilden de geallieerden vanuit België een doorstoot naar Duitsland forceren. Er werd een beroep gedaan op het verzet om de para's optimaal te steunen. Vanuit Londen kreeg de RVV tevens het verzoek om auto's met Duitse officieren te overvallen om zo documenten te bemachtigen. Dit verzoek werd door de landelijke sabotage-commandant van de RVV, de heer Thijssen, (die vanuit de omgeving van Barneveld opereerde) serieus genomen.

In de nacht van 30 september 1944 pleegde een groep verzetsmensen bij Putten een overval op een auto van de Duitse Wehrmacht. Deze verzetsactie verliep echter niet volgens plan. Zowel een Duitse officier als een verzetsman kwam bij dit vuurgevecht om het leven. Een gewonde officier werd gevangengenomen en een ander vluchtte naar een nabijgelegen boerderij. Eén korporaal wist te ontsnappen en waarschuwde de Duitse commandant Fullriede.

De gevolgen voor Putten waren verschrikkelijk. In reactie op deze verzetsdaad werd het dorp op last van generaal Friedrich Christiansen omsingeld. Hij had het bevel gegeven de daders van de aanslag op te sporen en dood te schieten. Bovendien werden alle Puttense mannen tussen 18 en 50 jaar van de vrouwen en kinderen gescheiden en opgesloten in een school en een eierhal. De volgende dag (2 oktober 1944) werden zij afgevoerd naar kamp Amersfoort. De vrouwen en kinderen werden geëvacueerd en het dorp werd platgebrand, met uitzondering van 'Deutschfreundiche Einwohner'. Van de 659 gearresteerde Puttense mannen zijn 552 om het leven gekomen. Ruim 200 van hen kwamen om in het concentratiekamp Neuengamme.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Locatie
De gedenksteen is bevestigd op de zuidgevel van de Oude Kerk, gelegen aan de Dorpsstraat te Putten.

Bronnen

  • Gemeente Putten;
  • Contactblad van de Stichting 1940-1945 van oktober 2002.

Voor meer informatie
www.oktober44.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht